2024. április 28. 11:11
KezdőlapMotoGPKiderült, melyik csapat motorjára ültetné fel a jövőre debütáló Aldeguert a Ducati

Kiderült, melyik csapat motorjára ültetné fel a jövőre debütáló Aldeguert a Ducati

Mauro Grassilli, a Ducati sportigazgatója elárulta, melyik csapatnál akarják szerepeltetni Fermín Aldeguert a következő két idényben. A spanyol versenyző szerint ugyanakkor mindez az idei teljesítményétől függ.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Fermín Aldeguer jövőre bemutatkozik a MotoGP-ben. A 15 nap híján 19 éves pilótát a Ducati szerződtette, ám azt nem jelentették be, hogy melyik istállónál fog versenyezni. A nemzetközi sajtó azonban már akkor biztosra vette, hogy a Pramac lesz a befutó, ahol minden bizonnyal lesz üresedés.

Hivatalos: Aldeguert leigazolta a Ducati

Bár hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatban továbbra sem történt, és vélhetően jó ideig nem is várható, a Ducati sportigazgatója annyit megerősített, hogy valóban az első számú szatellitcsapatukhoz szeretnék beültetni Aldeguert. Biztosan a Pramac lesz az – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre a Paolo Ciabatti helyét átvevő Mauro Grassilli. – Van velük egy opciónk a jövőre nézve. Ha élnek ezzel az opcióval, akkor a következő két évre Fermín az övék lesz.”

Aldeguer rendkívül erősen zárta a tavalyi idényt, hiszen az utolsó négy futamot kivétel nélkül megnyerte, ráadásul ebből kétszer a pole pozíciót is megszerezte, illetve a verseny leggyorsabb körét is megfutotta. Az idei szezont viszont gyengén kezdte, hiszen a Katarban elért tizenhatodik helyével pontot sem szerzett. A Speed Up motorosa úgy véli, az, hogy melyik csapatnál mutatkozhat be, az idei teljesítményétől függ. Igen – értett egyet a felvetéssel. – Majd meglátjuk.”

A rossz rajt ellenére Aldeguer továbbra is az idei Moto2-es világbajnokság egyik, ha nem a legnagyobb esélyese. Nem véletlen, hogy ő lett az első számú célpont a középső kategória mezőnyéből, és már januárban voltak pletykák arról, hogy a Ducati előszerződést kötött vele. Grassilli azt is elmondta, hogy 2026-ig biztosan az ő kötelékükben lesz.

„Beszéltem Gigi Dall’Ignával [a Ducati Corse általános igazgatója – a szerk.], aki azt mondta, hogy »Fermín lesz a jövőnk, próbálkozzatok a menedzserénél!« – idézte fel az olasz szakember. – Szerintem övé lesz a jövő. Két plusz két évre van [szerződése]. Jövőre a szatellitcsapatunknál lesz, nem nálunk. Aztán két év után meglátjuk.”

A Pramac egyébként azért is adja magát, mert szinte biztos, hogy lesz üresedés. Franco Morbidelli esetében alighanem a teljesítménye lesz a döntő tényező, Jorge Martín viszont valószínűleg távozik az istállónál, ahogyan arra a csapatmenedzser, Gino Borsoi is utalt. Aldeguer ugyanakkor a jelek szerint egyelőre nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, hanem annak örül, ami már biztosnak mondható.

Martín ideje lejárt a Pramacnál, véli az istálló vezére

Élvezem a Ducati Corse támogatását – szögezte le az ötszörös Moto2-es futamgyőztes. – Ez fontos. Ők rendelkeznek a legjobb motorral. A MotoGP-be kerülés egy álom számomra. A Ducatinál, a MotoGP legjobb csapatánál menni… Ez egy hosszú szerződés, sok idő lesz rá, hogy jó eredményeket érjek el. Köszönöm a Ducatinak!”