2024. április 28. 20:29
KezdőlapMotoGPBastianini zárta az élen a portimãói edzést, Marc Márquez a bukása ellenére...

Bastianini zárta az élen a portimãói edzést, Marc Márquez a bukása ellenére is harmadik lett

Enea Bastianini bizonyult a leggyorsabbnak a Portugál Nagydíj pénteki edzésén. A Ducati pilótájához Jack Miller és Marc Márquez tudtak legközelebb kerülni.

Magyar idő szerint péntek délután az edzéssel folytatódott a Portugál Nagydíj programja a MotoGP versenyzői számára. Az ezt megelőző első szabadedzésen Marc Márquez bizonyult a leggyorsabbnak. Azonban azt a tréninget nem ideális körülmények között rendezték meg, így kevéssé lehetett az alapján következtetéseket levonni a valós erőviszonyokról.

Az edzés elején a korábbiaknál valamivel jobb körülmények fogadták a mezőnyt, a levegő hőmérséklete 25, a pályáé pedig 31 fokos volt. A bokszutca kinyitása utáni percekben kivétel nélkül az összes pilóta a pályára gurult. Az etap első gyorskörét Álex Márquez teljesítette, a Gresini versenyzője 1:42.302-es időt futott.

Azonban nem sokkal később a fiatalabb Márquezt hátrébb szorították a vetélytársai, akik közül többen már 1:40 alá is be tudtak kerülni. Körülbelül tíz perc elteltével Brad Binder állt az élen, aki 1:39.199-es időt futott, mögötte sorrendben Fabio Quartararo, Jorge Martín, Marco Bezzecchi és Pedro Acosta foglalták el a pozíciókat. Pár perc perc múlva Martín felugrott a második helyre 1:39.435-tel.

Az edzésnek az első szakaszában nagyjából a Katari Nagydíjon megismert erőviszonyok alapján alakult a sorrend, kivéve a gyári Ducati pilótáit, hiszen ők csak a 13. és a 15. helyeket foglalták el. A Loszaílban látottakhoz képest Quartararo és Franco Morbidelli – ekkor előbbi a 3., utóbbi 8. volt – jó pozíciói voltak még meglepőek. A sereghajtók ekkor a Honda versenyzői voltak, akik közül Nakagami Takaaki állt a legjobban. Mindeközben Jack Miller bukott az 5-ös kanyarban.

Közeledve az edzés feléhez Marc Márquez vette át a második helyet 1:39.235-tel. Francesco Bagnaia pedig a hetedik pozícióba lépett előre, a címvédő 1:39.734 alatt ért körbe a pályán.

Az idősebb Márquez testvér a második próbálkozásával már az élre tudott állni 1:39.110-zel. Aleix Espargaró pedig eközben behozta az Apriliát a legjobb tízbe, a mezőny korelnöke 1:39.526-tal átvette a hetedik helyet.

Martín volt az első, aki be tudott kerülni 1:39 alá, a Pramac pilótája 1:38.979-cel vette át a vezetést. Mögötte ekkor a Marc Márquez, Binder, Acosta, Quartararo, Bastianini sorrend alakult ki. Egyébként az olasz csapat másik versenyzőjének, Morbidellinek is jó volt a tempója, hiszen elorozta a hetedik helyet egy 1:39.514-es körrel.

Húsz perccel a leintés előtt jött egy nagy meglepetés, hiszen Nakagami átvette a vezetést 1:38.962-vel. Azonban a japán pilóta csak pár pillanat erejéig örülhetett ennek, hiszen Maverick Viñales maga mögé utasított egy 1:38.629-es körrel. Ezután Marc Márquez motorozott egy Viñalesével ezredmásodpercre azonos időt, így ekkor ketten álltak az élen. Mindeközben Jack Miller a harmadik, Morbidelli pedig a negyedik helyre ugrott fel.

Az utolsó tízpercre fordulva sokan javítani tudtak, a vezetést Enea Bastianini vette át 1:38.057-tel, mögé pedig Martín zárkózott fel egy 1:38.288-as körrel, majd a második helyet Marc Márquez ragadta magához 1:38.210-zel. Ez alatt előbb Espargaró, majd Álex Márquez is bukott, előbbinek a motorja is kigyulladt, a sárga zászló pedig többeknek bezavart. Ezután mindkét földre került pilótának igyekeznie kellett, hogy be tudjon kerülni a Q2-be, hiszen ekkor a 19. és a 20. pozíciókat foglalták el.

Az utolsó két percben előbb Morbidelli, majd Marc Márquez, és végül Luca Marini bukása miatt került elő a sárga zászló.  Emiatt pedig nagyon sok pilóta köridejét elvették.

Ennek ellenére többek tudtak még javítani, Miller a második, Marc Márquez pedig a harmadik helyre ugrott fel, de Bastianini elsőségét egyikük sem veszélyeztette. Végül Martín, Viñales, Bagnaia, Bezzecchi, illetve a KTM és a Yamaha két-két pilótája is be tudta magát verekedni a legjobb tízbe. Ellenben a Q1-ben való részvételre kényszerül majd Acosta, Fabio Di Giannantonio Álex Márquez, Espargaró és Morbidelli is, a Honda összes versenyzőjével együtt.

A MotoGP portimãói edzésének végeredménye