2024. április 27. 10:54
KezdőlapMotoGPVégre a Ducati mérnökzsenije is megszólalt Bagnaia és Marc Márquez portimãói ütközéséről

Végre a Ducati mérnökzsenije is megszólalt Bagnaia és Marc Márquez portimãói ütközéséről

Gigi Dall’Igna, a Ducati versenyrészlegének általános igazgatója azt emelte ki Francesco Bagnaia és Marc Márquez ütközésével kapcsolatban, hogy annak következtében egyikük sem tudott pontot szerezni.

Sokáig emlékezetes marad majd az előző hétvégén megrendezett Portugál Nagydíj főfutama. Maverick Viñales drámáját, Pedro Acosta első MotoGP-dobogóját, illetve nem utolsósorban Francesco Bagnaia és Marc Márquez összeütközését is nehéz lenne elfelejteni.

Acosta úgy óvta a gumit, hogy inkább előzött

Utóbbi akkor történt, amikor három körrel a futam leintése előtt a két Ducati-pilóta csatázni kezdett az ötödik helyért. Márquez megtámadta a vetélytársát, és bár meg tudta előzni, lecsúszott az ideális ívről, így Bagnaia visszabújt mellé. Ott azonban nem volt elég hely mindkettőjüknek, így összeértek, majd pedig elestek. A hivataloson versenybalesetnek minősített esetről megoszlott az érintettek véleménye, a nyolcszoros világbajnok szerint a címvédő feleslegesen agresszív volt, aki viszont úgy gondolja, hogy nem vállalt túlzott kockázatot.

A két pilótán kívül természetesen a Ducatit is érzékenyen érinthette az ügy, hiszen mindkét versenyző az olasz gyártó kötelékébe tartozik. Claudio Domenicali, a Ducati vezérigazgatója után nemrég végre Gigi Dall’Igna, a bolognaiak versenyrészlegének általános igazgatója is megszólalt az esetről.

A Ducati vezére is elmondta véleményét Bagnaia és Marc Márquez drámai ütközéséről

„Nagyon sajnálatos, hogy Peccónak és Márqueznek volt egy ilyen incidense – kezdte Dall’Igna. – Hiszen az mindkettőjüket megfosztotta annak a lehetőségétől, hogy a bajnoki összetett szempontjából nagyon fontos pontokat szerezzenek egy olyan nehézkes versenyen, amelyen nem tudtak a győzelemért harcolni. Őszintén szólva szerintem minden további megjegyzés ezzel kapcsolatban teljesen felesleges lenne.”

Bagnaia hétvégéjét általánosságban is értékelte az olasz szakember. „Ez egy nehéz forduló volt Peccónak, hiszen nem találtuk meg a neki megfelelő egyensúlyt, ellentétben azzal, ahogy más alkalmakkor általában meg szoktuk. Bár a sprinten látszólag minden rendben ment egészen addig a hibájáig, amely a győzelmébe került – tette hozzá Dall’Igna. – Az egész hétvégét bizonytalanság és állandó küzdelem jellemezte, ráadásul mindez végül a lehető legrosszabb módon csúcsosodott ki. Rá kell jönnünk, hogy ez miért történt így, és azonnal megoldást kell találnunk, persze anélkül, hogy pánikba esnénk, hiszen a végén úgyis ez az, ami számít.”

Elb*sztam – mondta Bagnaia a portimãói sprinten elkövetett hibájáról