2024. április 27. 13:54
KezdőlapMotoGPMárkatársai is az egekig magasztalták az őket legyőző Acostát, egyikük máris tanulna...

Márkatársai is az egekig magasztalták az őket legyőző Acostát, egyikük máris tanulna tőle

Brad Binder és Jack Miller is méltatta a Portugál Nagydíj főfutamán mindkettőjüket legyőző Pedro Acostát. Az ausztrál versenyző odáig ment, hogy kijelentette, tanulni szeretne az újonctól.

Pedro Acosta a Portugál Nagydíjon megszerezte első dobogóját a MotoGP-ben. A GasGas versenyzője a harmadik helyen végzett a főfutamon, és bár ehhez kellett Maverick Viñalesnek a hajrában bekövetkezett technikai hibája és az abból adódó bukása, ez így is figyelemre méltó teljesítmény. Annak tudatában pedig pláne, hogy Randy Mamola és Eduardo Salatino után ő lett minden idők harmadik legfiatalabb dobogósa a királykategóriában.

Acosta úgy óvta a gumit, hogy inkább előzött

A 19 éves versenyző ráadásul a KTM legeredményesebb motorosa volt a futamon, és ezt már teljes mértékben önerőből érte el. A futam elején még mindkét gyári pilóta előtte volt, de az 5. körben Jack Millert, míg két körrel később Brad Bindert előzte mag az 1-es kanyarban. Nem véletlen, hogy mindketten méltatták a spanyol újoncot.

„Ő tényleg különleges – nyilatkozta Binder. – Ha az ember nézi őt, láthatja, mennyire jó. Ahogyan irányítani tudja a motort, ahogyan nagy sebességet visz át a kanyarokon… Ő egy igazi klasszis. Le a kalappal előtte. Tényleg megérdemelte a dobogót. Mindig is jó márkatársaim voltak, akik hajtottak engem. Ezt áldásnak és átoknak is tekinthetjük, de nekem mindig jót tett. Azt hiszem, együtt tovább tudunk hajtani, és megpróbáljuk előrevinni a projektet.”

Miután Acosta megelőzte az osztrák márka két gyári pilótáját, szinte azonnal látszott, hogy nincs esély a visszatámadásra, hiszen a 19 éves versenyző gyorsabb volt náluk. Olyannyira, hogy később Marc Márquezt, majd Francesco Bagnaiát is maga mögé tudta utasítani. Miller elismerte, hogy vasárnap valóban nem volt ellenszer a kétszeres világbajnok ellen.

Nem igazán volt esélyem – fogalmazott. – Én és Brad elég közel kerültünk egymáshoz a féktávon, és a végén a rázókövön túlra kerültem. Nyitva hagytam az ajtót Pedrónak. Pedro fantasztikusan versenyzett. Amint megelőzte Bradet, tövig húzta a gázt. Bradnek és nekem is lógott a nyelvünk, miközben próbáltuk levadászni, de nem tudtunk mit tenni. Jól nézett ki a motoron.”

Acosta a KTM gyári csapatának versenyzőiről: Csak arra gondoltam, hogy megelőzöm őket

Ez utóbbi mondat nemcsak átvitt, hanem szó szerinti jelentésében is értendő, hiszen a négyszeres MotoGP-futamgyőztes Acosta vezetési stílusára is kitért. A GasGas pilótája egyedi módon kezeli a motort, és egyelőre úgy tűnik, hogy ez a MotoGP-ben is beválik. Miller ennek kapcsán elmondta, van mit tanulnia az újonctól.

„Nem igazán van a motoron, sokat van a motoron kívül – jelentette ki viccesen. – Mindene hozzáér a földhöz. Úgy néz ki, mintha a feje [a következő pillanatban] hozzáérne a földhöz. A stílusa lenyűgöző. Csak kívánni tudom, hogy én is így motorozhassak. Az én stílusom talán kicsit kevésbé látványos. Jól vezet, oda tudja tenni a motort, ahova akarja. Ez egy pozitív dolog. Az elmúlt tizenkét hónapban elképesztően sokat fejlesztettük a KTM-et, ő ezt maximálisan kihasználja. Most célpontként kell őt használnunk, meg kell próbálnunk megérteni, hogy mit csinál másképp, és tanulni tőle. Huszonkilenc éves vagyok, de továbbra is minden egyes futamon tanulok.”

Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy Miller a királykategóriában való bemutatkozás évét nézve Viñalesszel holtversenyben a MotoGP jelenlegi mezőnyének harmadik legtapasztaltabb versenyzője. Ennek ellenére nem szégyell tanulni a fiatalabbaktól. Persze nem kizárólag Acostától. „Száz százalékig – válaszolta arra a kérdésre, hogy az ifjabb generáció tagjai új stílust hoznak-e be a MotoGP-be. – Elég csak [Jorge] Martínra és rá nézni, ezek a srácok mindenükkel hozzáérnek a földhöz. Ha megnézik a 2016-os stílusomat, és azt, hogy most mi a helyzet, [látszik, hogy] elég sokat változott. Azonban nyilvánvalóan nem eléget, tovább kell dolgoznom rajta.”

Így áll a MotoGP-tabella a Portugál Nagydíj után