2024. április 27. 15:13
KezdőlapMotoGPAz eddigiektől eltérő típusú személlyel bővül a MotoGP legendáinak névsora

Az eddigiektől eltérő típusú személlyel bővül a MotoGP legendáinak névsora

Mike Trimby lesz a MotoGP-legendák névsorának legújabb tagja. A tavaly elhunyt szakember ezzel az első olyan személy lesz a listán, akit nem a pályán nyújtott teljesítménye miatt választottak be a Hírességek Csarnokába.

Újabb nevet választottak be a gyorsasági motorversenyzés legendái közé, azaz a Hírességek Csarnokába. A díjat még 2000-ben hozták létre, és azóta 38 embert iktattak be, akik azóta hivatalosan is a sportág legendájává váltak. A MotoGP pedig most egy újabb nevet jelentett be, aki bizonyos szempontból merőben eltér az eddigi személyiségektől.

A Hírességek Csarnokának legújabb tagja ugyanis Mike Trimby lesz, az első olyan ember, aki nem a pályán nyújtott tevékenysége miatt kerül be. A tavaly elhunyt szakember ugyan a 60-as években motorozott, de az idei Brit Nagydíj hétvégéjén történő beiktatására nem emiatt kerül majd sor, hanem amit a 80-as évek óta tett a sportágért.

1982-től ő képviselte a versenyzőket, majd négy évvel később megalapította az International Road Racing Teams Associationt, vagyis az IRTA-t, azaz a csapatok szakszervezetét, amelynek manapság is jelentős a befolyása. Trimby a szervezet vezérigazgatója lett, és amolyan tanácsadója volt a különböző kategóriákban szereplő pilótáknak, illetve csapatoknak.

Hatalmas megtiszteltetésben részesült Andrea Dovizioso

A szövetség, élén Trimbyvel és feleségével, Irene-nel, az évek során rendkívül sokat tett a gyorsasági motorversenyzés biztonságáért. Ennek keretében 1992-ben összefogtak a FIM-mel, valamint a gyorsaságimotoros-világbajnokság kereskedelmi jogait birtokló Dornával. A brit szakember 2023 szeptemberében halt meg 74 évesen.

Mike nagyon megtisztelőnek érezte volna ezt a rangos kitüntetést, és mindenki, aki ismerte őt, tudja, hogy ő sem számított volna rá – nyilatkozta Trimby özvegye. – Csodálatos, hogy a munkáját és örökségét ilyen módon ismerik el, bár biztos vagyok benne, hogy kicsit zavarban lett volna, ha látja, hogy ünnepséget rendezünk, és díjat adunk neki. Ez valami nagyon különleges számomra és mindazok számára is, akiknek továbbra is nagyon hiányzik. Nagyon szépen köszönjük!”

„Mike valóban monumentális mértékben járult hozzá a motoros nagydíjversenyzéshez, és büszkén nevezzük őt a MotoGP legendájának – ezek már Carmelo Ezpeletának, a Dorna vezérigazgatójának a szavai. – Amióta a MotoGP-legendák koncepciója megszületett, mindig is többről szólt, mint számokról. Nincsenek egyszerű, futamgyőzelmeken és bajnoki címek számán alapuló kritériumok. A sportághoz való hozzájárulásról van szó, legyen az a pályán kívül, a pályán vagy a kettő kombinációja. Ezért helyénvaló, hogy Mike az első olyan személyiség, akit tisztán a pályán kívüli hatásáért díjazunk. Mivel valóban páratlan munkát végzett a sportágban, megtiszteltetés lesz számunkra, illetve számomra is, hogy Mike-ot beiktathatjuk a Hírességek Csarnokába. Nagyon hiányzik, mi pedig az ő emlékére versenyzünk tovább.”

A Hírességek Csarnokába beiktatott versenyzők listája a vezetéknevek szerinti ábécésorrendben: Giacomo Agostini, Hugh Anderson, Hans-Georg Anscheidt, Kork Ballington, Max Biaggi, Àlex Crivillé, Mick Doohan, Stefan Dörflinger, Andrea Dovizioso, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Nicky Hayden, Jorge Lorenzo, Kató Daidzsiró, Eddie Lawson, Marco Lucchinelli, Randy Mamola, Anton Mang, Jorge „Aspar” Martínez, Ángel Nieto, Dani Pedrosa, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Kenny Roberts Jr., Valentino Rossi, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees, Luigi Taveri, Carlo Ubbiali, Franco Uncini.