back to top
2024. május 02. 21:53
KezdőlapMotoGPLorenzo elárulta, most boldogabb, mint MotoGP-versenyzőként volt

Lorenzo elárulta, most boldogabb, mint MotoGP-versenyzőként volt

Jorge Lorenzo kijelentette, Dani Pedrosával ellentétben nem fog szabadkártyával indulni a MotoGP-ben. Az ötszörös világbajnok arról is beszélt, hogy bár a motoros sikerek jelentette csúcspontokat nehéz másban megtalálni, összességében most boldogabb, mint aktív motorversenyzőként volt.

Jorge Lorenzo összesen tizennyolc idényt töltött a gyorsaságimotoros-világbajnokság különböző kategóriáiban. Ezalatt összesen 68 futamgyőzelmet és öt vb-címet szerzett, aminek köszönhetően a különböző ranglisták közvetlen élmezőnyéig kúszott. A sikerek nyilvánvalóan hatalmas örömet jelentettek számára, ezzel együtt visszavonulása óta összességében jobban érzi magát ilyen téren.

A motorok és a versenyzés harminc éve az életem részét képezik – nyilatkozta a Mundo Deportivónak. – Még mindig részei az életemnek, de másképpen. Tizennyolc évig versenyeztem profi pilótaként. Azt az adrenalint és boldogságot, amelyet a futamgyőzelmek és a bajnoki címek generálnak, nagyon nehéz elérni az élet más területein. A győzelmek és a bajnoki címek megszerzéséhez viszont az embernek sok mindent fel kell áldoznia az életében, más dolgokat pedig el kell veszítenie, ami szintén nagyon érdekes. Nagyon nehéz megismételni a boldogságnak ezen csúcspontjait. Most viszont, ha a napjaim átlagát nézzük, boldogabbnak tartom magam, mint korábban.”

Lorenzo egy évvel azután vonult vissza, hogy honfitársa és korábbi nagy riválisa, Dani Pedrosa felhagyott az állandó versenyzéssel. Utóbbi viszont a mai napig a KTM tesztpilótája, és idén már a negyedik futamára készül szabadkártyásként. Bár 2020-ban Lorenzo esetében is felmerült, hogy ilyen módon térjen vissza a mezőnybe, a koronavírus ellehetetlenítette ezt az esélyt, azóta pedig teljesen letett erről a lehetőségről.

Ismét hazai közönség előtt vehet részt MotoGP-futamon Dani Pedrosa

„Egyáltalán nem, életemnek ez a fejezete teljesen lezárult – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Ha harminchárom vagy harmincnégy éves koromban nem tértem vissza, akkor most sem fogok. Azért sem, hogy tesztpilóta legyek. Az autók megadják nekem az adrenalint és a versenyzést anélkül, hogy túl nagy lenne a kockázat. Nem hiszem, hogy újra motorversenyzőként fogok dolgozni.”

Ahogyan arra Lorenzo is utalt, a versenyzéssel nem hagyott fel, és az elmúlt két évben a sportautózásban próbálta ki magát. Tavaly a Forma–1-es hétvégék egy részén is szerepelt az egyik betétsorozat, a Porsche Szuperkupa pilótájaként. A spanyol exmotoros leszögezte, négy keréken idén is rajthoz áll. Folytatom a versenyzést – jelentette ki. – Az Aston Martinnal, az olasz GT-ben fogok menni. Idén csak négy futam lesz.”

Az autóversenyzéshez hasonlóan Lorenzo egy másik szakmába is belevágott 2022-ben, ez pedig a televíziózás. Abban az évben kezdett el dolgozni a gyorsaságimotoros-vb spanyolországi közvetítési jogait birtokló DAZN-nál, ahol azóta is alkalmazzák. A 36 éves pilóta így hétről hétre kifejtheti a véleményét a pályán zajló eseményekről.

Nagyon nyugodt vagyok, nincs meg a versenyzés jelentette nyomás, [mint] pilótaként – magyarázta. – Ilyenkor nemcsak a csapat és a szponzorok felől érkezik nyomás, hanem az életünket is kockáztatjuk minden alkalommal, amikor felvesszük a sisakot. Sokkal könnyebb beszélni a motorokról, ami a munka nehézségét illeti. Nagyon jól érzem magam, amikor arról beszélhetek, amit a legjobban szeretek, és átadhatom a nézőknek a tapasztalatomat.”

Lorenzo szerint Marc Márqueznek el kell felejtenie, hogy a tavalyi Ducatival versenyez