back to top
2024. május 05. 22:12
KezdőlapMotoGPLorenzo szerint Marc Márqueznek el kell felejtenie, hogy a tavalyi Ducatival versenyez

Lorenzo szerint Marc Márqueznek el kell felejtenie, hogy a tavalyi Ducatival versenyez

Jorge Lorenzo szerint Marc Márqueznek túl kell lendülnie azon, hogy nem az idei, hanem csak a tavalyi Ducatit kapta meg. Lorenzo szerint a mostani szezonban egyértelműen a legújabb Desmosedici az erősebb motor a kettő közül.

A MotoGP előző idényeiben már megszokhattuk, hogy a Ducatinak sokkal több motorja van a rajtrácson, mint a többi gyártónak. Ez pedig idén sincs másképp, 2024-ben is nyolc darab Desmosedicit számolhatunk össze.

Azonban ezek közül nem mindegyik a lehető legújabb modell, ugyanis azzal csak a gyári csapat és a Pramac pilótái rendelkeznek. A Ducatihoz tartozó másik két istálló, a VR46 és a Gresini versenyzőinek be kell érniük a 2023-as motorral. Ennek megfelelően az utóbbi alakulathoz idén csatlakozó Marc Márquez is ezt a gépet használja. Viszont Jorge Lorenzo szerint nem szabad erre koncentrálni a nyolcszoros világbajnoknak.

Lorenzo elárulta, miért kételkedik abban, hogy Marc Márquez idén kiemelkedően fog teljesíteni

„Biztos vagyok benne, hogy ha választania kellene, akkor a 2024-es motort választaná – jelentette ki Lorenzo a Mundo Deportivónak. – Viszont nincs lehetősége arra, hogy változtasson a jelenlegi helyzetén. El kell felejtenie ezt a hátrányt pszichológia szempontból, és azzal, amit tud, a legjobb 2023-as Ducatit használó pilótának kell lennie. Ha képes lesz erre, akkor azokat is meg tudja majd lepni, akik a 2024-es motoron ülnek.”

Emlékezetes módon a tavalyi szezon elején a 2022-es Ducatin ülő pilóták – leginkább Marco Bezzecchi – fel tudták venni a küzdelmet a legújabb motort használó márkatársaikkal. Idén azonban eddig másfajta kép rajzolódott ki a bolognai márka kötelékén belüli erőviszonyokról, ami Lorenzo szerint egyáltalán nem meglepő.

„Ez teljesen az adott évtől függ – mondta az ötszörös világbajnok. – Vannak olyan évek, amelyben nagy különbség van a régi és az új motor között, de akár olyan is lehet, amelyben az új a rosszabb. Utóbbi is megtörtént már korábban, de nem hinném, hogy idén ez lenne a helyzet a Ducatinál. Pontosabban ez egy olyan szezon, amelyben az új motor egyértelműen jobb, mint a régi, és ez nem jó hír Marc számára. De nem gondolom, hogy ez a különbség leküzdhetetlen, viszont azért a 2024-es motorral Marc egy kicsit gyorsabb lenne. Szerencsétlenül jött ki neki, hogy egy olyan évben csatlakozott a Ducatihoz, amelyben az új motor tisztán jobbnak tűnik, mint a régi.”

A Ducati nem hitte, hogy az előző évi motor is ilyen erős teljesítményre képes