back to top
2024. május 04. 08:39
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró: Sok szempontból nagyobb előnnyel rendelkezem, mint ahogy azt az emberek...

Aleix Espargaró: Sok szempontból nagyobb előnnyel rendelkezem, mint ahogy azt az emberek hinnék

Aleix Espargaró megszólalt a sajátos vezetési stílusáról, amelynek köszönhetően ki tud tűnni az Aprilia pilótai közül.

Az elmúlt években szinte mindig Aleix Espargaró volt a legeredményesebb az Aprilia kötelékébe tartozó pilóták közül. A 2022-es szezonban a negyedik helyen végzett a bajnokságban, tavaly pedig két futamgyőzelemmel emelte magát a márkatársai fölé.

Espargaró sikereinek titka részben a vezetési stílusában rejlik, amely eléggé eltér az átlagostól. Ezt nemrég Miguel Oliveira írta le részletesen, a Portugál Nagydíj hétvégéjén pedig Marc Márquez jelentette ki, hogy „Aleix nagyon gyors tud lenni a maga régimódi stílusával”. Az viszont egyáltalán nem a véletlen műve, hogy a mezőny korelnöke így motorozik.

Oliveira: Aleix Espargaró mindannyiunk közül kiemelkedik

„Az elmúlt két évben Romano Albesianóval [az Aprilia technológiai igazgatója – a szerk.] és a mérnökökkel próbáltuk kideríteni, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az, hogy így vezetek – nyilatkozta Espargaró. – Annyi biztos, hogy sok múlik a gumikon, és emiatt egyes helyszíneken nagyon jól működik ez a stílus, más pályákon viszont nem annyira.”

„Manapság már nem kell a motort annyira a talajra nyomnod a testeddel, mivel nagyon sok leszorítóerőt termelnek [az aerodinamikai elemek], és így a motort sokkal könnyebb kezelni – folytatta. – Emiatt, ha egy kis súlyt helyezel át valahová, ahogy én szoktam, akkor kifejezetten  használod a gumikat. Szóval az enyém nem a legszebb vezetési stílus, de eredményes.”

„Van a csapatban egy nagyon jó srác, Matteo Baiocco, aki nem egy technikus, hanem egy tesztpilóta. Na az ő feladata, hogy mindent kielemezzen, videókat csináljon… Szóval vele is nagyon sokat beszélgettünk és vitatkoztunk erről. Sok szempontból nagy előnnyel rendelkezem, nagyobbal, mint ahogy azt az emberek hinnék.”

Espargarót arról is megkérdezték, hogy szerinte a márkatársai stílusaihoz képest az övé rosszabb vagy jobb. „Azt hiszem, hogy rossznak semmiképpen sem nevezhető – kezdte a válaszát. – Nehéz megmondani, az előző szezonok során több nagyon erős pilóta volt mellettem, és hát igen, azt nyugodtan lehet állítani, hogy én keményen dolgozom. Amúgy bármit is akarsz, végül úgyis csak gyorsnak kell lenned. Én pedig idén elég gyors tudok lenni. A mostani szezonban olyan pilóták vesznek körül, mint Raúl [Fernández], Miguel [Oliveira] és Maverick [Viñales], és több alkalommal én voltam közülünk a leggyorsabb.”

Espargaró biztos volt benne, hogy nyerni tud a futamon, aztán jött a „rémálom”