2024. április 27. 19:29
KezdőlapMotoGPEspargaró biztos volt benne, hogy nyerni tud a futamon, aztán jött a...

Espargaró biztos volt benne, hogy nyerni tud a futamon, aztán jött a „rémálom”

Aleix Espargaró a Katari Nagydíj előtt úgy gondolta, hogy megnyerheti a futamot, de váratlanul lassú volt. Maverick Viñales szerint hasznos tapasztalatokat gyűjtöttek.

Csalódást keltően alakult az Aprilia számára a Katari Nagydíj. A szatellitcsapat, azaz a Trackhouse versenyzőit különböző problémák sújtották, de az igazán erős szereplést a gyári versenyzőktől várták. Különösen Aleix Espargarótól, aki a második helyről indult, ráadásul optimistán várhatta a versenyt, hiszen a szombati sprinten harmadikként ért célba, és a hajrában kifejezetten jó tempót produkált.

Kiderült, mi okozta a rajt késleltetését a MotoGP első idei főfutama előtt

Ezt látva Francesco Bagnaia még a futam előtt a győzelemre esélyes pilóták között emlegette, míg Marc Márquez egyenesen topfavoritnak nevezte az állandó mezőny korelnökét. Ehhez képest óriási csalódás lett belőle: a rajt után visszaesett a kilencedik helyre, majd a végén visszaelőzte Pedro Acostát, így végül nyolcadikként futott be.

Amikor lefeküdtem aludni, biztos voltam benne, hogy meg tudom nyerni – utalt az előző estére Espargaró. – Azonban rémálom volt, rendkívül lassú voltam. Már a rajtrácsra vezető körön éreztem, hogy egyáltalán nincs tapadásom. Valami félrement a hátsó gumit illetően. Meg kell próbálnunk megérteni, mi történt a Michelinnel és a csapattal. Nyilvánvaló, hogy azzal a tempóval, amelyet a sprint utolsó részében mutattunk, teljesen más versenyt akartam futni. Ugyanakkor semmit nem tehettem, az egész futam egy rémálom volt.”

Bagnaia hamar élre állt, majd simán nyert, Acosta sokáig fantasztikusan versenyzett első főfutamán

 

A spanyol versenyző végül 15 pontot szerzett, és a bajnokság hatodik helyén áll. Ennél nyilvánvalóan többre számított, de így is látja a pozitívumot. Megmutattuk, hogy jó motorunk van – jelentette ki. – Egész hétvégén gyors voltam. Azonban kicsit dühös vagyok, mert elszalasztottunk egy jó lehetőséget. Mindenesetre így is azzal a tudattal távozom Katarból, hogy versenyképes a motorom, és még csak most kezdődik a bajnokság.”

Espargaró csapattársa, Maverick Viñales a szombati kilencedik helye után másnap a tizedik pozícióban látta meg a kockás zászlót. A 29 éves motorosnak összességében meglehetősen szürke hétvégéje volt. Ugyanakkor meg tudta figyelni az ellenfeleit, aminek révén hasznos tapasztalatokat szerzett. Ez pedig segíthet nekik orvosolni egy problémát.

„A szombati naphoz képest jelentősen javult az érzet – kezdte. – Továbbra is rá kell jönnünk, hogy mely pontokon kell javítanunk. Ezek csak apró részletek, de még mindig azonosítanunk kell a helyes irányt. Érdekes hétvége volt, amely lehetővé tette számunkra, hogy fontos információkat gyűjtsünk. Különböző versenyzők, illetve motorok mögött töltöttem a versenyt, ami lehetővé tette, hogy felismerjem az erősségeinket és a gyengeségeinket. A hátsó gumi kopásának menedzselése kétségtelenül az egyik olyan terület, amely jelenleg meggátol engem abban, hogy olyan gyors legyek, mint amilyen lenni szeretnék.”