2024. április 27. 18:56
KezdőlapMotoGPBagnaia hamar élre állt, majd simán nyert, Acosta sokáig fantasztikusan versenyzett első...

Bagnaia hamar élre állt, majd simán nyert, Acosta sokáig fantasztikusan versenyzett első főfutamán

Francesco Bagnaia egy remek első kör után magabiztosan nyerte meg a Katari Nagydíjat a MotoGP-ben, megelőzve Brad Bindert és Jorge Martínt. Marc Márquez negyedik helyet szerzett első főversenyén a Ducatival, míg Pedro Acosta szenzációs kezdés után a végére elfogyott.

A Moto3-as és a Moto2-es verseny után a MotoGP főfutamával zárult a Katari Nagydíj hétvégéje. A pole pozícióból a sprintfutamot megnyerő Jorge Martín indult, mellőle Aleix Espargaró és Enea Bastianini várhatták a piros lámpák kialvását. A második sort Brad Binder, Francesco Bagnaia és Marc Márquez alkották, míg az újonc Pedro Acosta a nyolcadik pozícióba kvalifikált, Fabio Di Giannantonio mögé.

A körelvétel ellenére Martíné a pole Katarban, Bagnaia és Marc Márquez a második sorban

A Moto3-as versenyhez hasonlóan itt is volt probléma a rajtnál, ugyanis a tizenkettedik rajtkockában álló Raúl Fernándeznek akadt gondja a motorjával, amit jelzett is. A kis kategóriával ellentétben azonban itt megszakították a rajtprocedúrát, aminek következtében még egy felvezető kört meg kellett tennie, így a versenytáv 22 körről 21-re csökkent. A Trackhouse versenyzőjét a rajtrács végére száműzték az incidens miatt, ahova már a másik motorjával állt fel.

Martín ezúttal is megtartotta az első helyet a rajtnál, Binder pedig megint feljött a második helyre. Bagnaia a harmadik pozícióba zárkózott fel, míg a motorjával a rajt előtt küszködő Marc Márquez negyedikként fordult. A rajt legnagyobb vesztese Espargaró volt, aki egészen a kilencedik helyig zuhant vissza.

Bagnaia aztán hamar megelőzte Bindert és Martínt is, míg a dél-afrikai pilóta a 2. kör elején elment a Pramac motorosa mellett. Csapattársa, Jack Miller viszont rögtön utána bukott, és bár visszatért a mezőnybe, ezzel véget ért számára a futam érdemi része. Álex Márquez sikertelenül támadta Bastianinit az ötödik helyért, míg Acosta elment Di Giannantonio mellett.

Az újonc aztán a 3. kör végén Bastianinit is megelőzte, így feljött a hatodik pozícióba, és már az ifjabbik Márquezt üldözte. A következő körben Martín a 10-es kanyarban bebújt Binder mellé, és visszavette a második helyet. A gyári KTM pilótája hiába támadott vissza, nem tudta visszavenni a második helyet a célegyenesben. Acosta ellenben maga mögé utasította Márquezt, de minimálisan lecsúszott az ívről, így a Gresini versenyzője visszatért elé.

Néhány kanyarral később azonban már nem volt ellenszer, és Acosta bejött a két Márquez közé. A következő körökben viszont nem változott a sorrend, egészen addig, amíg a 8. kör elején Binder meg nem előzte Martínt egy szép manőverrel. A kétszeres MotoGP-futamgyőztes aztán elkezdett közeledni Bagnaiára, de hamarosan visszaesett, és Martín visszavette a második helyet.

A 11. körben aztán ismét helyet cseréltek, vagyis Binder visszavette a második helyet. Egy körrel később Acostának hosszú idő után sikerült az előzés Marc Márquezzel szemben, így már a negyedik helyen haladt. Két körrel később azonban lecsúszott a pályáról, így a nyolcszoros világbajnok visszaelőzte honfitársát.

Acosta tempója aztán jelentősen visszaesett, és hamarosan Álex Márquez, majd Bastianini is maga mögé utasította. A 19. körben aztán Di Giannantonio is elment mellette, ahogyan egy körrel később Espargaró is. Ugyanebben a körben előttük is lezajlott egy pozíciócsere, hiszen Bastianini Álex Márquezt megelőzve feljött az ötödik helyre.

Bagnaia simán megnyerte a futamot, viszont a második helyért folyt némi izgalom az utolsó körben, hiszen Martín utolérte Bindert. Aztán viszont kicsit lecsúszott az ívről, így a dél-afrikai pilóta futott be a címvédő mögött. Marc Márquez negyedik helyet szerzett első főfutamán a Ducatival, míg Acosta kilencedikként látta meg a kockás zászlót.

A MotoGP katari főfutamának végeredménye