2024. április 28. 01:07
KezdőlapMoto2López remekül védekezve nyerte meg a Moto2-es katari futamot, ketten is első...

López remekül védekezve nyerte meg a Moto2-es katari futamot, ketten is első dobogójukat szerezték

Alonso López nyerte a Moto2-es Katari Nagydíjat, miután körökön keresztül sikeresen védekezett Barry Baltus ellen. A belga versenyző és Sergio García is első dobogóját ünnepelhette a kategóriában, míg Fermín Aldeguer és Tony Arbolino sem szerzett pontot.

A remek Moto3-as futam után a Moto2-esek versenyével folytatódott a Katari Nagydíj vasárnapja. A pole pozícióból Arón Canet indulhatott, mellőle Alonso López és Albert Arenas várhatták a piros lámpák kialvását. A tavalyi bajnokság második helyét megszerző Tony Arbolino az ötödik, míg az idei szezon legnagyobb esélyesének tartott Fermín Aldeguer a hetedik pozícióba kvalifikálta magát, de utóbbit három hellyel megbüntették, mert túl lassan ment az ideális íven.

A Moto2 és a Moto3 katari időmérője is körrekordot hozott, Canet és Holgado volt a leggyorsabb

Canet nagyon beragadt a rajtnál, és egészen a nyolcadik helyig esett vissza, López viszont remekül jött el, így elsőként fordult el. A második helyre a negyedikként induló Manuel González jött fel, míg Arbolino harmadikként fordult. Nem sokkal később viszont Arenas megelőzte a Marc VDS versenyzőjét.

Canet aztán hamar megkezdte a visszazárkózást, és az 1. kör végére már az ötödik helyre jött fel. Arbolino aztán visszaelőzte az agresszívan védekező Arenast, akit honfitársa is maga mögé utasított. Canet egy pillanatra a harmadik pozíciót is megszerezte, de ekkor még lecsúszott az ívről, a kör végére viszont sikerült megtartania a helyezést.

A Fantic motorosa hamarosan utolérte Gonzálezt, és a 3. körben nagyon hamar meg is előzte őt. Sőt, utána López mellett is elment, így mindössze 2 és fél kör alatt visszaállt az élre. Hátrébb Arenas ismét visszajött Arbolino elé, akit ráadásul Barry Baltus is megelőzött. Igaz, utóbbi csak ideiglenesen, mert a célegyenesben az olasz versenyző visszaszerezte a negyedik helyet.

Az 5. kör elején González feljött a második helyre, de López nem hagyta magát, és néhány kanyaron belül visszaszerezte a pozíciót. Sőt, a következő körben Canetet is megtámadta, és bár nem rögtön, de sikerült visszavennie a vezetést. González kihasználta a lehetőséget, és ő is bebújt a 24 éves versenyző mellé.

A 7. körben a tavalyi Moto3-as bajnokság második helyezettje, Szaszaki Ajumu esett el, de a felvételek alapján sokkal nagyobb is lehetett volna a bukás. Arbolino eközben visszaesett a tizedik helyre, miután Joe Roberts kiterelte őt a pályáról, közvetlenül a haloványan kezdő, de a felzárkózó Aldeguer mögé. A spanyol versenyző honfitársával, Sergio Garcíával vívott nagy csatát.

A 8. kör végén Canet mellett Baltus is elment, aki így feljött dobogós pozícióba. Két körrel később aztán Ogura Aj és García is maga mögé utasította a pole pozícióból induló versenyzőt. Ami az első helyért folytatott csatát illeti, González ismét átvette a vezetést, a duó viszont trióvá alakult Baltus révén.

Olyannyira, hogy López a célegyenesben simán visszavette a vezetést, a belga versenyző pedig az 1-es kanyarban szintén bebújt mellé. Mögöttük szintén nagy volt a csata, ráadásul csapaton belül, ugyanis García maga mögé utasította Ogurát, így ő vált az első hármas első számú üldözőjévé.

García aztán tényleg utolérte Gonzálezt, és hamarosan meg is előzte őt, Ogura pedig követte a példáját. A következő körökben Baltus hiába nézelődött, nem tudott támadni, így López megnyerte a szezonnyitót. Baltus és García is egyaránt az első dobogóját szerezte meg a kategóriában. Aldeguer végül csupán a tizenhatodik helyen ért célba, míg Arbolino huszadik lett, így mindketten pont nélkül távoznak Katarból.

A Moto2 katari futamának végeredménye