2024. április 28. 15:26
KezdőlapMoto2A Moto2 és a Moto3 katari időmérője is körrekordot hozott, Canet és...

A Moto2 és a Moto3 katari időmérője is körrekordot hozott, Canet és Holgado volt a leggyorsabb

A Katari Nagydíjon a Moto2-es kategória időmérőjén Áron Canet, a Moto3-as géposztály kvalifikációján pedig Daniel Holgado bizonyult a leggyorsabbnak. Mindketten új körrekordot állítottak fel az edzésen.

Szombaton délután a MotoGP mezőnye után a Moto2-es és a Moto3-as kategória motorosai számára is megrendezték az időmérőt Katarban.

Moto2

A középső géposztály mezőnye hiányosan vágott neki az időmérőnek. Ugyanis Jake Dixont a szombat délelőtti edzésen bemutatott hatalmas highside-ja miatt nem engedték motorra ülni az orvosok. Szerencsére a kvalifikáció alatt megérkezett a jó hír: Dixonnak nem tört el egy csontja sem, illetve más komolyabb sérülést sem szenvedett el. Ennek ellenére a Katari Nagydíj hétvégéjének további részében sem ülhet motorra.

A Q1 első tíz percét Albert Arenas dominálta, a spanyol pilóta rövid időn belül az élre állt, majd folyamatosan javított a saját idején (1:57.652). Az utolsó próbálkozások során Barry Baltus jött fel a második helyre (1.57.849). Nem sokkal később Joe Roberts vette át a vezetést (1:57.651). A három említett pilóta mellett végül Jeremy Alcoba jutott tovább a negyedik helyen (1:57.869). Az erről lemaradók közül Filip Salač és Deniz Öncü eredménye jelenthetett csalódást a csapataiknak.

Az időmérő második szakaszát is Arenas kezdte a legjobban, kilenc perccel a leintés előtt a gironai pilóta állt az élre egy kiemelkedő körrel (1:57.025), amellyel új pályacsúcsot állított fel. A korábbi rekord Áron Canet nevéhez fűződött (1:57.176), aki a szombat délelőtti edzésen futotta meg azt.

 

Körülbelül nyolc perccel a leintés előtt Zonta van den Goorbergh bukása sokakat megfosztott a javítás lehetőségétől. Addigra Arenashoz legközelebb Alonso López (1:57.283) és Canet (1:57.446) tudott férkőzni.

Végül az utolsó próbálkozások alkalmával Canet megmutatta a valódi erejét, és egy nagyszerű körrel megszerezte a pole pozíciót (1:56.788). Az övéhez hasonló nagyon meggyőző teljesítménnyel López bejött a második helyre (1:56.890), így Arenasnak meg kellett elégednie a harmadikkal. A szezon előtt a bajnoki cím legnagyobb esélyesének tartott Fermín Aldeguer végül csak a hetedik pozícióból (1:57.362) rajtolhat majd a vasárnapi futamon.

A Moto2 katari időmérőjének végeredménye

Moto3

A Moto3-as pilóták közül Filippo Farioli, Ángel Piqueras, Luca Lunetta és Taiyo Furusato jutottak tovább a Q1-ből. A legjobb idő az első etap során Farioli nevéhez fűződött (2:03.541), az olasz pilóta jelentősen megverte az összes vetélytársát, a hozzá legközelebb kerülő Piquerast 351 ezreddel múlta felül.

Az időmérő második szakaszának elején Iván Ortolá állt az élre (2:02.541), mögötte José Antonio Rueda (2:02.596) következett a sorban. Ezzel mindketten jobb időt futottak a korábbi körrekordnál (2:03.465), amelyet pont Rueda állított fel a szombat délelőtti edzés során.

Az utolsó nekirugaszkodás alkalmával sokan tudtak javítani az idejükön, viszont sem Ortolá, sem Rueda nem volt köztük. A legjobb kört Daniel Holgado rakta össze (2:02.276), aki ezzel megszerezte a pole pozíciót. A negyedik helyre Adrián Fernández jött be.

A Moto3 katari időmérőjének végeredménye