2024. április 27. 11:24
KezdőlapMotoGPA körelvétel ellenére Martíné a pole Katarban, Bagnaia és Marc Márquez a...

A körelvétel ellenére Martíné a pole Katarban, Bagnaia és Marc Márquez a második sorban

Jorge Martín nyerte a 2024-es Katari Nagydíj időmérőjét, amelyen a második helyet Aleix Espargaró szerezte meg. Francesco Bagnaia belehibázott az utolsó körébe, így végül csak az ötödik rajtpozíció lett az övé, Marc Márquez pedig közvetlenül mellőle indulhat majd. 

Edzés

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a péntek délután hirtelen megjelenő sivatagi eső miatt a szombati, közvetlenül az időmérő előtt megrendezett edzés határozta meg, hogy melyik tíz versenyző kezdhetett a Q2-ben. A gyakorláson Luca Marini bukása volt az első emlékezetesebb momentum. Eközben az élen Raúl Fernández és Jorge Martín váltották egymást. Nem sokkal később Pedro Acosta vette át a vezetést, azonban a szezon egyetlen újoncát vitte tovább a lendülete, és így ő is meglátogatta a kavicságyat.

Az utolsó negyedórában kezdtek el igazán jó időket futni a pilóták. Először Enea Bastianini állított fel új pályacsúcsot (1:51.479), majd Jorge Martín még egy ennél is jobb kört tudott összerakni (1:51.262). Ekkor a spanyol pilóta pontosan fél másodperccel volt gyorsabb, mint Marini a korábbi rekord beállításakor (1:51.762). Végül az utolsó előtti nekifutás során Marc Márquez a második (1:52.469), Raúl Fernández pedig a negyedik (1:51.519) helyre jött fel.

A mezőny nagyrésze a leintés előtti utolsó négy percben mutatta ki igazán a foga fehérjét. Először Aleix Espargaró villant meg, az Aprilia pilótája felugrott a második helyre (1:51.425), majd Francesco Bagnaia vette át a vezetést (1:51.238). Viszont őt Fabio Di Giannantonio, Martín és Álex Márquez is meg tudta előzni, végül az utóbbi neve mellé került a legjobb idő (1:51.108).

Ki kell emelni, hogy Pedro Acosta beverekedte magát a Q2-be. Vele ellentétben a Trackhouse pilótái – akik sokáig nagyon jól álltak –, Marco Bezzecchi és Jack Miller sem tudtak bekerülni, hasonlóan a Honda, illetve a Yamaha összes motorosához. Azonban azt is el kell mondani, hogy sokaktól Jack Miller bukása, illetve az amiatt belengetett sárga zászló vette el a javítás lehetőségét.

A MotoGP katari edzésének végeredménye

Időmérő

A Q1 első felében az a kép rajzolódott ki, hogy a Trackhouse pilótái, Miller és Bezzecchi között dőlhet el a két továbbjutó hely sorsa. Hat perccel a vége előtt Raúl Fernández állt az élen (1:51.436), őt a VR46 versenyzője (1:51.864) követte a sorban.

Az utolsó nekifutások alkalmával Johann Zarco ugrott fel a második helyre (1:51.536), de őt nem sokkal később Miller maga mögé utasította (1:51.526), így az ausztrál pilóta és Fernández jutottak tovább a Q2-be. A leintés előtti percek történéseit színesítette, hogy Joan Mir bukott,  Álex Rinsnek pedig a motorja megállása utmarcoán vissza kellett térnie a csapatához.

Az időmérő második szakaszában Miller futotta az első gyorskört (1:51.340). Azonban rövid időn belül Martín átvette tőle a vezetést egy nagyszerű körrel (1:50.789). Így a MotoGP történelmében hivatalos körülmények között (azaz nem egy teszt során) a Pramac versenyzőjének sikerült először 1:51 alá bekerülni a Lusail International Circuiten. A madridi pilóta mögött sorrendben Di Giannantonio, Bagnaia, Marc Márquez és Bastianini nevei szerepeltek a táblán.

Három perccel a vége előtt Bagnaia volt egy különösen jó körön, ám hibázott, és így csak másodiknak tudott bejönni. Ám nem sokkal később Espargaró ugrott fel a második helyre (1:50.872), mögé Brad Binder zárkózott fel (1:50.913), ám végül Bastianini átvette tőle a harmadik pozíciót (1:50.875). Az utolsó percekben Raúl Fernández és Binder bukásai kavarták fel az állóvizet. Martín még megpróbált javítani, de a sárga zászló miatt elvették az idejét. Marc Márquez végül egy jól összerakott körrel a hatodik helyet tudta megszerezni.

A MotoGP katari időmérőjének végeredménye