2024. április 28. 02:36
KezdőlapMotoGPA sivatagi eső miatt változott a MotoGP programja, Marc Márquez volt a...

A sivatagi eső miatt változott a MotoGP programja, Marc Márquez volt a leggyorsabb az esti tréningen

Eső miatt nedves pályán rendezték a Katari Nagydíjnak magyar idő szerint kora esti gyakorlását, így a versenyirányítás úgy döntött, hogy ez minősül második szabadedzésnek, és a közvetlenül az időmérő előtt zajló tréning határozza meg, hogy melyik tíz versenyző kezdhet a Q2-ben. A mostoha körülmények között Marc Márquez volt a leggyorsabb.

Késve kezdődött a Katari Nagydíj második szabadedzése a MotoGP mezőnyének, ugyanis a Moto3-as első edzést meg kellett szakítani, mert nem működtek a LED-lámpák. Az igazi kuriózumot azonban nem ez jelentette, hanem az a tény, hogy nem sokkal később eleredt az eső, ami, sivatagi helyszínről lévén szó, meglehetősen ritka errefelé. Éppen ezért nem elírás az első mondat, és valóban szabadedzésről van szó, ugyanis a versenyirányítás úgy döntött, hogy 45 percesre csökkentik a tréninget, és a holnapi, közvetlenül az időmérő előtt rendezendő gyakorlás határozza meg, hogy melyik tíz versenyző kezd a Q2-ben.

Marc Márquez és Acosta is az élmezőnyben, Martín kezdett az élen a MotoGP szezonnyitó hétvégéjén

A mezőny egy része hamar kirajzott a pályára. Az első szabadedzésen az élen végző Jorge Martín ezúttal is az élre állt, és 2:12.710 másodperces körrel nyitott, bár itt a köridőknek nyilvánvalóan nem volt jelentősége. Nem sokkal később aztán Augusto Fernández, majd Marco Bezzecchi vette át a vezetést, de hamarosan őt is megelőzte Joan Mir, illetve Fabio Quartararo.

Augusto Fernández aztán ismét élre állt, Raúl Fernándezt és Martínt megelőzve. A listavezető mögött sokat változott a sorrend, majd csapattársa, Acosta szűk 15 perc után megelőzte őt. Pár perc múlva Marc Márquez szintén javított, de a GasGas pilótáit nem tudta megelőzni. Ellentétben Jack Millerrel, aki átvette a vezetést, Enea Bastianini pedig felugrott a harmadik pozícióba.

A KTM szatellitcsapatának motorosai aztán visszavették az első két helyet, de ezúttal Fernández vezetett. Ezt követően, bő 20 perccel a vége előtt jött Marc Márquez, és 2:06.544-gyel élre állt. Márkatársa, Francesco Bagnaia elfékezte magát, és kiszélesítette a 16-os kanyart.

A pálya állapota az edzés során folyamatosan javult, de szűk negyed órával a leintés előtt ismét leszakadt az ég. Innentől kezdve nyilvánvalóan senki nem tudott javítani, így maradt a sorrend. Marc Márquez zárt az élen Augusto Fernández és Acosta előtt, mögöttük Miller, Brad Binder, Raúl Fernández, Bastianini, Fabio Di Giannantonio, Álex Márquez és Johann Zarco lett a sorrend. Ennek azonban szinte semmilyen jelentősége nincs.

A MotoGP második katari szabadedzésének végeredménye