2024. április 27. 21:18
KezdőlapMotoGPMarc Márquez és Acosta is az élmezőnyben, Martín kezdett az élen a...

Marc Márquez és Acosta is az élmezőnyben, Martín kezdett az élen a MotoGP szezonnyitó hétvégéjén

Jorge Martín zárta az élen a Katari Nagydíj első szabadedzését Aleix Espargaró és Pedro Acosta előtt, Marc Márquez pedig közvetlenül mögöttük végzett. Francesco Bagnaia mindössze a tizedik lett, a Yamahák és a gyári Hondák pedig a mezőny hátsó részében fejezték be a tréninget.

Véget ért a várakozás, és a Moto3, valamint a Moto2 után a MotoGP mezőnye is megkezdte a Katari Nagydíj hétvégéjét az első szabadedzéssel. A gyakorlás leginkább az időmérőre nézve volt releváns, hiszen a sprint- és a főfutamot villanyfényben rendezik. A tréning elején a levegő hőmérséklete 24, míg az aszfalté 38 fokos volt.

Bagnaia igazolja a papírformát? Márquez folytatja a sorozatot? – indul a 2024-es MotoGP-szezon

Miután megnyílt a bokszutca kijárata, sorra rajzottak ki a versenyzők a garázsból. Az év első, nagydíjhétvégén teljesített mért körét Álex Márquez futotta meg 1:57.112 másodperc alatt. Persze ez még nem nem volt mérvadó, nem véletlen, hogy sokan megelőzték, és Jack Miller 1:55.258-cal állt az élre.

Csapattársa, Brad Binder aztán lesodródott a pályáról, de ott maradt a motoron, így simán vissza tudott menni az aszfaltcsíkra. A második gyorskörök során a mezőny egyetlen újonca, Pedro Acosta vette át a vezetést 1:53.992-vel, 91 ezreddel megelőzve Maverick Viñalest. Nem sokkal később azonban többen is felülmúlták a GasGas pilótáját: Marc Márquez 1:53.408-cal vette át a vezetést, 197 ezreddel megelőzve Enea Bastianinit és további 2-vel Bindert.

A dél-afrikai motoros aztán javított, és mindössze 1 századdal volt lassabb a nyolcszoros világbajnoknál. Jorge Martín viszont náluk is gyorsabb volt, és 161 ezredes előnnyel állt az eredményjelző élére. Ugyanakkor ő sem sokáig állt az első helyen, ugyanis Bastianini 1:53.211-es kört futott. Csapattársa, a címvédő Francesco Bagnaia ekkor az utolsó helyen állt, de ami akkor fontosabb volt, hogy mindenkinél kevesebb kört tett meg.

Szűk negyed óra elteltével Miller bejött az első két Ducati közé, 24 ezredes lemaradással Bastianinihez képest, míg Acosta a negyedik pozícióba ugrott fel. A következő bő 10 percben aztán nem változott az élmezőny sorrendje, 20 perccel a leintés előtt viszont Martín 73 ezredes előnnyel visszavette a vezetést. Marc Márquez viszont még az ő idejét is 14 ezreddel felülmúlta, és 1:53.124-gyel élre állt. Hozzá kell tenni, hogy honfitársa két piros szektorral kezdett, ám Álex Rins feltartotta, így nem tudott javítani.

Szűk 15 perccel a vége előtt Bastianini ezredre pontosan 1:53 másodperces időt futott, így ismét ő volt a lista tetején. Mindössze pár percig, ugyanis érkezett Binder, és 111 ezreddel felülmúlta az olasz pilóta idejét, így hosszú idő után először nem Ducati vezetett. Néhány másodperccel később Fabio Di Giannantonio feljött a harmadik pozícióba, 149 ezredes hátrányban.

A KTM optimizmusát tovább fokozta, hogy Acosta bő 7 perccel a vége előtt élre állt, 194 ezredes előnnyel márkatársához képest. Nem sokkal később Marc Márquez és Martín is javított, előbbi a második, utóbbi a negyedik helyre jött fel 106, illetve 217 ezredes lemaradással honfitársukhoz képest. Martín aztán lendületben maradt, és 71 ezreddel felülmúlta Acosta idejét, aki nagyot mentett.

A hajrában Aleix Espargaró is megérkezett az Apriliával, és 47 ezredes hátrányban feljött a második helyre. Ezzel ki is alakult a végeredmény: Martín és Espargaró mögött Acosta, Marc Márquez, Binder, Johann Zarco, Bastianini, Di Giannantonio, Miller és Bagnaia lett az első tíz sorrendje. Ami a Yamahákat illeti, Rins a tizenötödik, míg Fabio Quartararo csak a tizenkilencedik lett, közöttük a gyári Hondákkal és Marco Bezzecchivel. A sérülése után visszatérő Franco Morbidelli nem meglepő módon utolsóként zárt, 2,125 másodperces hátrányban.

A MotoGP első katari szabadedzésének végeredménye