back to top
2024. május 03. 02:39
KezdőlapMotoGPMorbidelli Marc Márquezzel beszélve jött rá, hogy sokkal rosszabbul is járhatott volna...

Morbidelli Marc Márquezzel beszélve jött rá, hogy sokkal rosszabbul is járhatott volna bukása után

Franco Morbidelli szerint királykategóriás karrierje legfontosabb tesztjeit hagyta ki a portimãói balesete miatt. A Pramac pilótája soha többé nem akar ilyesmit átélni, mostanra viszont már teljes mértékben felépült.

A MotoGP idei szezonjának állandó versenyzői közül egyértelműen Franco Morbidelli számára alakult a legrosszabbul az előszezon. Az olasz versenyző még január végén márkatársaihoz hasonlóan részt vett a portimãói Superbike-teszten, amelynek második napján hatalmasat bukott. Bár utána megnyugtató hírek érkeztek az állapotáról, a baleset nem maradt következmények nélkül.

A 29 éves pilótának ugyanis mind a sepangi, mind a loszaíli tesztet ki kellett hagynia, így 2024-ben még nem ülhetett fel az új munkaeszközére, az idei Ducatira. Ezek lettek volna az egész MotoGP-pályafutásom legfontosabb tesztjei, mert ez egy teljesen új motor, de mit tudok csinálni? – nyilatkozta. – Csak annyit tehetek, hogy próbálom megőrizni a nyugalmamat, és nem hajszolom magam az őrületbe, ha a dolgok nem mennek jól az elejétől.”

Morbidellinek nemcsak a sepangi, hanem a katari tesztet is ki kell hagynia a portimãói bukása miatt

A kihagyás miatt minden bizonnyal nagyon nehéz dolga lesz, főleg a szezon elején. Az viszont megkönnyítheti a dolgát, hogy a tesztek alapján a mezőny egyértelműen legjobb motorján fog ülni. A Ducati ugyanis ismét szintet lépett, és a tavalyi, szintén világverő versenygépénél is láthatóan jobb motort épített. Ezzel Morbidelli is egyetért.

Igen, egyértelműen így látom – jelentette ki. – Ez egy álom, hihetetlen, fantasztikus. Ez már a valenciai teszten is egyértelmű volt, és akkor még olyan stílusban vezettem a Ducatit, mint a Yamahát. Emellett ez volt a Desmosedici leggyengébb változata. A csomag minősége ugyanakkor azonnal egyértelművé vált számomra. A rehabilitációm időszaka alatt folyamatos párbeszédet folytattam versenymérnökömmel, Massimo Branchinivel. Szóval akkor is részt vettem [a munkában], amikor nem ültem a nyeregben.”

Ami a balesetet illeti, Morbidelli korábban elmondta, hogy az orvosok azért tiltották el a motorozástól egy időre, mert még egy komoly bukás maradandó agykárosodást okozhatott volna Ez egy elég komoly sérülés volt, amellyel tisztelettel kell bánni – fogalmazott. – Nem lehet elsietni a dolgokat, és meg kell adni a testnek azt az időt, amire szüksége van.”

A háromszoros MotoGP-futamgyőztes hozzátette, „ilyesmit soha többé nem szeretnék átélni”. Alighanem már az is borzalmas volt számára, hogy hiába érezte magát fizikailag tökéletesen, egy ideig még csak nem is edzhetett. Morbidelli azonban elmondta, nem ez volt a sérülésének legrosszabb aspektusa. „Nem, egyértelműen nem – felelte az erre vonatkozó kérdésre. – Voltak rosszabb pillanatok is az elmúlt hetekben.”

A baleset után Marc és Álex Márquez értek a helyszínre először, és miután Morbidellit ájultan találták meg, elsősegélyt nyújtottak neki, amíg az orvosi csapat meg nem érkezett. Mivel az olasz motoros a mai napig semmire nem emlékszik, ezért a nyolcszoros világbajnoknál érdeklődött a történtekről, és akkor ismerte fel, hogy ez rosszabbul is végződhetett volna. „Beszéltem Marckal telefonon, és elmondta nekem, milyen állapotban talált engem Portugáliában – emlékezett vissza. – Ekkor jöttem rá, mi történhetett volna. A jó hír az, hogy egyik [negatív forgatókönyv] sem valósult meg, és most itt ülök, hála istennek.”

Morbidelli szerint „nagyon komoly” volt a helyzet, semmire nem emlékszik a balesetéből

Az elmúlt időszakban nem ez volt az egyetlen komoly baleset, amely Portimãóban történt, hiszen Pol Espargaró a tavalyi idénynyitó hétvége második edzésén súlyos sérüléseket szenvedett. Bár az övével ellentétben Morbidelli esetében nem volt szerepe a kavicságynak, a Pramac versenyzője nem tartja veszélytelennek a helyszínt. „Igen, az a pálya annyira szórakoztató, mint amennyire veszélyes – vélekedett. – Tudom, hogy a kavicságyakon végeztek némi átalakítást, bár a balesetem során én magam nem értem a kavicshoz. Egyenesen az aszfalthoz csaptam a fejem.”

Sokáig az sem volt biztos, hogy Morbidelli részt vehet-e az idénynyitó Katari Nagydíjon. Csütörtökön azonban pozitív hírek érkeztek ezzel kapcsolatban, és zöld utat kapott az orvosoktól, miután teljes mértékben felépült. Semmit nem kell már számításba vennem – szögezte le. – Semmiféle korlátozás nem vonatkozik rám.”

Megszületett a döntés, kiderült, hogy Morbidelli indulhat-e az idénynyitón