back to top
2024. május 09. 02:37
KezdőlapMotoGPMegdöntheti-e Acosta Marc Márquez rekordját? – a két versenyző eltérő véleményen van

Megdöntheti-e Acosta Marc Márquez rekordját? – a két versenyző eltérő véleményen van

Pedro Acosta nem arra koncentrál, hogy megdöntse Marc Márquez csúcsát, és ő legyen minden idők legfiatalabb királykategóriás futamgyőztese. A jelenlegi rekordtartó viszont nagyon is lehetségesnek tartja, hogy letaszítsák az élről.

Ahogyan minden évben, úgy ezúttal is számos rekord megdőlhet a MotoGP-ben, illetve a mindenkori királykategóriában. Ilyen például az, hogy ha Maverick Viñales, Jack Miller vagy Álex Rins futamot nyer, akkor lesz olyan versenyző a négyütemű korszakban, aki három különböző gyártóval is elsőként szelte át a célvonalat főfutamon.

Marc Márquez utolérheti, hárman viszont felül is múlhatják Rossiékat egy mutatóban

Erre azonban már tavaly is volt esély, arra viszont nem, hogy a legfiatalabb királykategóriás futamgyőztes csúcsa megdőljön. Pedro Acosta érkezésével viszont erre is nyílt sansz. A jelenlegi rekordot Marc Márquez tartja, de az idei év egyetlen újoncának a szezon közel feléig lesz lehetősége arra, hogy letaszítsa honfitársát az élről. Ő azonban úgy gondolja, hogy erre nem igazán lesz esélye.

Nem hiszem válaszolta a csütörtöki sajtótájékoztatón az erre vonatkozó kérdésre. – Végső soron ez a MotoGP-nek egy másik korszaka. A motorok sokat változtak, ami a bolyban történő vezetést illeti. Az a probléma, hogy bár sok kört megteszek, de azt nem gyakoroltam, hogy benne vagyok egy versenyben, sok motor mögött. Nehéz lesz. Mindenkinek elég magasak az elvárásai, de az elvárás semmit nem [számít]. Lehet erről beszélni, és lehet erről gondolkodni, de ez más pillanat a karrierünkben. Emiatt ez nem az a momentum, amikor erre a rekordra kell gondolni.”

Márquez 20 évesen és 63 naposan nyerte meg élete második MotoGP-futamát, a 2013-as Amerikai Nagydíjat. Acosta jelenleg 19 esztendős, és május 25-én fogja betölteni a 20-at. Ez azt jelenti, hogy a nyári szünet előtti utolsó futamig, a Német Nagydíjig lesz lehetősége a csúcsdöntésre. A jelenlegi rekordtartó honfitársával ellentétben abszolút lehetségesnek tartja ezt a forgatókönyvet.

„A Moto3-ban, a Moto2-ben, az első tesztjén és itt, Katarban is megmutatta, hogy rendkívül tehetséges – jelentette ki Márquez. – Ha az ember nagyon tehetséges, akkor felül egy motorra, és gyors. Korábban sok újonc szerzett dobogós helyezéseket és győzelmeket, szóval ez azt jelenti, hogy természetesen megdöntheti a rekordomat. Emellett mindig azt mondom, hogy a MotoGP [meghatározó] szereplője lesz a következő években.”

Acosta merész kijelentése: már a szezonnyitón felvenné a versenyt leggyorsabb márkatársával

A legutóbbi olyan versenyző, aki első MotoGP-idényében futamot tudott nyerni, Jorge Martín volt, aki a 2021-es Stájer Nagydíjon diadalmaskodott. A KTM-en Brad Binder hajtott végre ilyen bravúrt eddig utoljára, ő a 2020-as brnói viadalon győzött. Acosta ugyanakkor próbál két lábbal a földön maradni. „Nem beszélhetünk célokról, ha még egy MotoGP-futamon sem indultam – szögezte le. – Végső soron izgalmas lesz, sok a kérdőjel számomra, mielőtt kialszanak a lámpák. Nem is tudom. Megpróbáljuk majd élvezni.”