2024. április 28. 19:07
KezdőlapMotoGPAcosta merész kijelentése: már a szezonnyitón felvenné a versenyt leggyorsabb márkatársával

Acosta merész kijelentése: már a szezonnyitón felvenné a versenyt leggyorsabb márkatársával

Pedro Acosta úgy véli, már az idény első futamán, a Katari Nagydíjon ő lehet a KTM egyik leggyorsabb pilótája. A spanyol versenyzőt a gyártó motorsport-igazgatója, Pit Beirer is méltatta.

Jövő héten végre elkezdődik a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2024-es szezonja. A MotoGP-ben a tavalyi évhez hasonlóan idén is egyetlen újonc lesz: Pedro Acosta a GasGas színeiben debütál a legmagasabb kategóriában, miután mind a Moto3-ban, mind a Moto2-ben felért a csúcsra. A 19 éves versenyzőt ezek alapján generációja legnagyobb tehetségeként tartják számon.

Sokak számára óriási lépést jelent a Moto2-ből a MotoGP-be történő ugrás, és sok idő kell nekik, mire megugorják a lécet, ha egyáltalán ez valaha megtörténik. Hogy Acostának ez mikor sikerül, arra csak a nagydíjhétvégék adnak pontos választ, mindenesetre a teszteken kifejezetten biztatóan szerepelt. A jelek szerint ő is hisz benne, hogy már az elején felveheti a versenyt a legjobbakkal, legalábbis márkán belül.

„Szerintem ott lehetünk Brad [Binderrel – jelentette ki egy privát beszélgetés során, amelyet a kamerák is elcsíptek. – Mondjuk a legjobb tízben, tizedik, tizenegyedik, tizenkettedik hely. Ezen a környéken. Ez nem [lenne] rossz nekünk. Az is igaz, hogy a versenytempót illetően gyorsabbak vagyunk. A gyorskörön viszont kicsit le vagyunk maradva. Ugyanakkor ez meglehetősen normális. Ha ebben javulunk, és a Q2-ben tudunk lenni, akkor minden megvan. Ha a legjobb tízben vagyunk, akkor képesek vagyunk harcolni valamiért.”

Márkatársa elárulta, szerinte mikor robbanhat be igazán Acosta a MotoGP-be

Binder tavaly nemhogy a KTM legjobbja volt, de kizárólag három Ducati-pilóta tudta őt megelőzni a tabellán. Acostának tehát mindenképpen jó ajánlólevél lenne, ha rögtön sikerülne elérnie a dél-afrikai versenyző szintjét. Az más kérdés, hogy ha ez az újonc által emlegetett módon valósulna meg, és mindketten a tizedik hely környékén végeznének, az bizonyára nagy csalódás lenne az osztrák gyártó számára.

Ami a malajziai tesztet illeti, Acosta legjobb idejét csak Binder tudta felülmúlni a KTM-en belül, Katarban viszont Jack Miller is előtte volt, csapattársánál, Augusto Fernándeznél viszont jóval gyorsabbnak bizonyult. Pit Beirer, az osztrák gyártó motorsport-igazgatója szintén méltatta Acostát mind a korábbi teljesítménye, mind a tesztek alapján.

„Én is láttam, amit önök mindannyian – fogalmazott. – Egyszerűen idejött, és fantasztikus dolgokat művelt. Minden nap egyre jobb és jobb lett a hat nap során. A végén olyan körrel rukkolt elő, amely gyorsabb a tavaly év végi pole pozíciónál. Szóval nagyon magasan van az a szint, amelyen belép ebbe a géposztályba. Mindenki arról beszélt, hogy hány rekordot döntött meg a többi kategóriában, és hogy milyen fiatal. Ugyanakkor mindig érdekes látni, hogy mi történik valójában, amikor az ember a Moto2-ből a MotoGP-be kerül.”

A korábbi futamgyőztes szerint Acosta szereplése a „legelképesztőbb”, amit a sepangi teszten látott