back to top
2024. április 30. 21:26
KezdőlapMotoGPMárkatársa elárulta, szerinte mikor robbanhat be igazán Acosta a MotoGP-be

Márkatársa elárulta, szerinte mikor robbanhat be igazán Acosta a MotoGP-be

Pol Espargaró szerint Pedro Acostát meggyőzheti a KTM, ha a gyártó valamelyik versenyzője képes jól teljesíteni. Az osztrák márka tesztpilótája méltatta honfitársát, ugyanakkor hangsúlyozta, az első hétvégéken tanulnia kell.

Ahogyan tavaly, úgy idén is egyetlen újonc lesz a MotoGP-ben, ráadásul Augusto Fernándezhez hasonlóan Pedro Acosta is a GasGasnál fog versenyezni. Abból a szempontból viszont nagy a különbség, hogy mekkora figyelem fogja övezni a bemutatkozásukat, hiszen a 19 éves motorost sokan generációja legnagyobb tehetségének tartják.

Ha pedig beváltja a hozzá fűzött reményeket, és jól teljesít, akkor bizonyára más gyártók érdeklődését is felkelti. Persze nem mintha ne tudnának róla, de jelen állás szerint jövőre meg is szerezhetik, hiszen a mezőny nagy részéhez hasonlóan a spanyol versenyzőnek is idén jár le a szerződése. Éppen ezért a KTM-nek meg kell győznie őt arról, hogy érdemes náluk maradni.

„Szeretném, ha maradna a KTM-nél – nyilatkozta a MARCA-nak az osztrák gyártó tesztpilótája, Pol Espargaró. – Nem engedhetünk el egy ilyen tehetséget. Szerintem Pedro is maradni akar, de ez nyilvánvalóan összefügg a gyári KTM és a GasGas csapatának eredményeivel. Ha a kettő közül az egyik, a GasGas vagy a [gyári] KTM jól megy, akkor rájön, hogy ő is elérheti [ezt a szintet]. Ez a szerep talán Brad Binderé, aki egy nagyszerű versenyző, és az érettség szempontjából a legjobb pillanatban van. Ha képes lesz szállítani az eredményeket, akkor Pedro mondhatja magában, hogy »rendben, ha Brad képes rá, akkor én is«. Aztán talán a gyári KTM alakulatánál a nyomdokaiba léphet, ha valamelyikük kihullik. Ebben az esetben ez Jack Miller kell hogy legyen, mivel Bradnek 2026-ig van szerződése, de én szeretném, ha maradna.”

A szakértővé avanzsált Pol Espargaró elárulta, hogy szerinte mi Acosta legnagyobb erőssége

Acosta éppen Espargarót szorította ki az állandó mezőnyből, ám a 32 éves motoros természetesen nem neheztel honfitársára emiatt. Sőt, a nyolcszoros MotoGP-dobogós méltatta az újoncot, ugyanakkor kiemelte, hogy a királykategória nagyon más a Moto2-höz képest. Éppen ezért arra számít, hogy Acosta nem a legelejétől fog villogni.

„Régen láttam ilyen tehetséges pilótát debütálni a MotoGP-ben – fogalmazott. – Láttam őt Malajziában, ahol három nappal többet tesztelt a többieknél. Amikor a többiek megérkeztek, már volt némi tapasztalata ezen a pályán. Ez a rutinja nem lesz meg, különösen az első, Európán kívüli futamokon, ahol kevesebbet versenyzett. Szóval az első viadalokon inkább tanulni fog, főleg az időbeosztás megértését illetően, mert ez sokat változik a MotoGP-ben a Moto2-höz képest. A szombati sprintfutamok, a délelőtti időmérő, ez nagyon intenzív. A hétvégék nagyon stresszesek, és ehhez apránként alkalmazkodnia kell majd, de meggyőződésem, hogy amikor eljönnek az európai versenyek, és olyan pályákon versenyez, amelyekhez jobban hozzászokott, ott megmutatkozik majd a valódi tehetsége. Akárhogy is, szerintem Pedro nagy tehetség, mi pedig élvezni fogjuk.”

Acosta 2020-ban megnyerte a Red Bull Rookies Cupot, majd egy évvel később azonnal felért a csúcsra a Moto3-ban. 2022-ben nem alakult jól számára a Moto2-es bemutatkozás, de az idény utolsó futamain már ő gyűjtötte a legtöbb pontot. Tavaly pedig a szezon jelentős részében megállíthatatlanak bizonyult, és a középső géposztályban is megszerezte a bajnoki címet. Nem véletlen tehát, hogy a közvélemény sokat vár a spanyol pilótától.