back to top
2024. május 07. 14:08
KezdőlapMotoGPA szakértővé avanzsált Pol Espargaró elárulta, hogy szerinte mi Acosta legnagyobb erőssége

A szakértővé avanzsált Pol Espargaró elárulta, hogy szerinte mi Acosta legnagyobb erőssége

Pol Espargaró szerint Pedro Acosta leginkább az alkalmazkodóképességével és az érettségével tűnik ki.

A 2024-es szezonban egyetlen újoncot köszönthet a soraiban a MotoGP mezőnye, aki nem más, mint Pedro Acosta. A tavalyi Moto2-es bajnok királykategóriás debütálását nagy várakozások előzik meg, egyesek már most Marc Márquezzel hasonlítják össze a fiatal spanyol pilótát.

Ennek megfelelően a tesztek alatt is nagy figyelem övezte Acosta ténykedését. Nemrég az idén magát szakértőként is kipróbáló Pol Espargaró árulta el, hogy a sepangi, illetve a katari gyakorlás alapján mit gondol a mazarróni cápa legnagyobb erősségének.

A korábbi futamgyőztes szerint Acosta szereplése a „legelképesztőbb”, amit a sepangi teszten látott

„Főleg az alkalmazkodásban tűnik ki. Nagyon meglepett, hogy mennyire érett a korához képest – nyilatkozta Espargaró a Marca című lapnak. – A MotoGP nagyon sokban különbözik a Moto2-től. Ott az elektronika, az összes kütyü, például amivel a motor magasságát lehet állítani kigyorsítás közben. De a nagyobb teljesítményt, a karbon-fékeket és a másfajta gumikat is meg kell említeni. Ő pedig ezekhez mind nagyon éretten tudott adaptálódni.”

„Én tudom, hogy milyen nehéz újoncként a sepangi shakedown második napján használt gumikon körözni, amikor csak az előző nap tapasztalatai állnak rendelkezésedre, és úgy kell azonnal felülnöd a motorra – folytatta a korábbi MotoGP-versenyző. – Ő pedig még ilyen körülmények között is elég gyors volt. Sok olyan a Moto2-ből érkező pilóta van, aki nagyon nehéznek találja azt, amikor új gumival kell motoroznia, mivel úgy teljesen más kint lenni a pályán, mint a használtakon, amelyekhez jobban hozzá vannak addigra szokva. Acosta viszont ezt is megugrotta, amit láthattunk is abból, hogy milyen köröket futott… Lenyűgöző számomra az az érettség, amellyel a két kategória közti különbségeket kezelte.”

Espargarót arról is megkérdezték, hogy szerinte kiéhez hasonlítható Acosta vezetési stílusa. „Neki egy saját stílusa van, és én nem is szeretek összehasonlítani versenyzőket ebből a szempontból, mivel mindenki máshogy csinál bizonyos dolgokat. Azt láthattuk, hogy neki a teste motorozás közben nagyon messze van a gépétől, ez pedig egy nagyon jó dolog. Ugyanis így az olyan a motort érintő problémák, amelyek a kanyarodás közben lépnek fel, rá és a testére nincsenek hatással, és a motor súlypontja sem változik meg annyira. Ezt pedig nagyon kevés versenyzőnél lehet észrevenni.”

Marc Márquezék elismerését is kivívta Acosta, aki még nem hozta ki magából a maximumot