back to top
2024. május 05. 23:41
KezdőlapMotoGPA mindkettőjükkel vb-címet nyerő csapatfőnök elmondta, miben hasonlít Acosta Marc Márquezre

A mindkettőjükkel vb-címet nyerő csapatfőnök elmondta, miben hasonlít Acosta Marc Márquezre

Aki Ajo, aki csapatfőnökként Marc Márquez esetén az első, Pedro Acostánál pedig mindkét világbajnoki címből kivette a részét, arról nyilatkozott, mi a hasonlóság a két spanyol versenyző között. A finn szakember arról is beszélt, nem szabad azonnal túl nagy eredményeket elvárni a MotoGP-ben idén debütáló tehetségtől.

Az idei szezonban Pedro Acosta személyében egy újabb kiemelkedő tehetségű spanyol pilóta kezdi meg MotoGP-pályafutását. Acostát sokan már most a nagy előddel, Marc Márquezzel hasonlítják össze, annak ellenére, hogy ez a cerverai versenyzőnek nincs az ínyére. Annyiban nehéz lenne nem észrevenni a párhuzamot kettőjük karrierje között – a nemzetiségükön kívül –, hogy mindketten tizenhét évesen lettek a legkisebb (bár ehhez a Gresini motorosának kettővel több szezon kellett), majd tizenkilenc évesen a középső kategória világbajnoka.

Marc Márquez nem szereti, ha hozzá hasonlítják Acostát

Nemrég Aki Ajo, a róla elnevezett (Ajo Motorsport) Moto2-es és Moto3-as programmal rendelkező istálló vezetője elmondta a Marca című lapnak, szerinte miben hasonlít a két pilóta. A finn szakember mindkettőjüket jól ismerheti, hiszen Márquez az első, Acosta pedig mindkét világbajnoki címét az ő alakulatával szerezte meg. „Mindig nehéz összehasonlítani [pilótákat], és nem tudom, fair dolog-e egyáltalán ezt megtenni, hiszen ők másmilyen emberek, mondjuk egy [közös] pont az biztosan van, amely [mindkettőjüknél] fiatal kortól látszott.”

„Mindketten nagyon éretten viselkedtek, mintha öregemberek lettek volna. Amikor a tizenhét éves Marckal beszélgettem, olyan volt, mintha egy harmincöt évessel beszéltem volna. Mostanában pedig ugyanezt éreztem néha Pedróval kapcsolatban. Amikor az életről vagy a munkáról beszélgettem velük, akkor nagyon hasonlónak tűnt a hozzáállásuk, az érettségük, mindketten sokat tudtak, például mi az, ami fontos, mi az, ami kevésbé, és mire kell igazán koncentrálni. Ebben nagyon hasonlóak voltak.”

Ajo a „mazarróni cápa” királykategóriás debütálásáról is megosztotta gondolatait az olvasókkal. A korábbi motorversenyző Acostához hasonlóan nem gondolja, hogy a tizenkilenc éves pilóta az első idényében a világbajnoki címért fog harcolni. „Nem várhatunk el tőle olyan sokat a kezdetektől, de biztos vagyok benne, a céljai ugyanazok, amelyek a Moto3-ban és a Moto2-ben is voltak. Nagy lehetősége van arra, hogy egy csodálatos pályafutása legyen a MotoGP-ben, ha továbbra is a helyes úton marad.”

Acosta már első évében a MotoGP vb-címéért harcolhat? – reagált az újonc

„Megértette, hogy ki kell tanulnia a királykategória titkait, és időt kell adnia magának. A Moto2-ben töltött első szezonjának az elején nem adott magának elég időt, erre mondtam neki, »ezek a hibák talán a túl nagy elvárásaidból fakadnak«. Aztán szerencsére jól jöttünk ki ebből, sokat tanultunk a hibákból. Amikor az ember felhasználja az ilyen momentumok tanulságait, erősebbé válik. Most felkészültebb, a MotoGP-ben már több időt fog adni magának .”