back to top
2024. május 06. 06:13
KezdőlapMotoGPLorenzóhoz és Pedrosához csatlakozik a MotoGP állandó mezőnyéből kikerült Pol Espargaró

Lorenzóhoz és Pedrosához csatlakozik a MotoGP állandó mezőnyéből kikerült Pol Espargaró

Pol Espargaró szakértőként próbálja ki magát a MotoGP-t Spanyolországban sugárzó televíziós csatornánál. A 32 éves versenyző ahhoz a stábhoz csatlakozik, amelynek többek között Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa is a tagja.

Pol Espargaró alighanem kifejezetten keserűen tekint vissza a tavalyi szezonra. Az idénynyitó Portugál Nagydíj második edzésén bekövetkezett borzalmas bukása után nagyon súlyosan megsérült, és csak a nyári szünet után térhetett vissza. Utána pedig, bár sokáig nem úgy nézett ki, de a KTM végül az ő helyére ültette be Pedro Acostát a mostani idényre.

Azonban, ahogyan mondani szokás, ha egy ajtó bezárul, akkor egy másik kinyílik, és ez a 32 éves versenyző esetében most hatványozottan igaz. Espargaró ugyanis egy teljesen új szerepkörben próbálhatja ki magát: a Spanyolországban a MotoGP-t közvetítő DAZN szakértőjeként fog dolgozni, és a helyszínről fogja elmondani a meglátásait.

Nem egyedi, hogy egy sportoló ebben az irányban próbál elhelyezkedni, és a spanyol motorversenyzők közül sem ő az első. A közelmúlt nagy pilótái közül Jorge Lorenzo már évek óta erősíti a stábot, míg Dani Pedrosa tavaly debütált a csatornánál. Espargaró azonban nemcsak hozzájuk, hanem például az 1999-es 500-as világbajnok Àlex Crivilléhez, valamint a két királykategóriás futamgyőzelemig jutó Carlos Checához fog csatlakozni.

Hihetetlenül megható képsorok: így búcsúzott bátyja Pol Espargarótól a rajtrácson (videó)

„Továbbra is ott leszek a pályáknál, ez nagyon fontos dolog volt – nyilatkozta a nyolcszoros MotoGP-dobogós. – Korábban elkerülhették az ember figyelmét bizonyos dolgok, de most nem, azonnal látja őket, és közvetlenebb módon tud kommunikálni. Új projektnek tekintem, remélem, alkalmas vagyok rá, de kétségtelen, hogy valami új és nehéz dolog lesz. Találkozunk Katar fényeiben.”

Persze Espargaró aligha lesz ott minden futamon, ahogyan Pedrosa is vélhetően hiányozni fog néhány alkalommal. Utóbbi már évek óta a KTM tesztpilótájaként is tevékenykedik, és tavaly két versenyen is részt vett. Ezt a pozíciót idén is betölti, de már honfitársával együtt, így minden bizonnyal felosztják egymás között az osztrák gyártó hat szabadkártyás lehetőségét.

Espargaró 2006-ban debütált a gyorsaságimotoros-vb 125 köbcentiméteres géposztályában, ahol 2010-ben összetettbeli harmadik helyet szerzett. A következő idényre felkerült a Moto2-be, ahonnan két évvel később világbajnoki címmel távozott. 2014 óta a MotoGP állandó mezőnyét erősítette, a legjobb eredménye a 2021-es Emilia Romagna Nagydíjon, a gyári Honda színeiben elért második helye volt.