2024. április 27. 22:08
KezdőlapSuperbikeBautista őrületnek tartja a vesztét okozó tülekedést, esése után is talált pozitívumot

Bautista őrületnek tartja a vesztét okozó tülekedést, esése után is talált pozitívumot

Álvaro Bautista őrületnek titulálta a Superbike-vb Phillip Island-i futamának első köreit, amikor a jó rajt után hátraesett, majd bukott. A spanyol versenyző szerint lett volna esély arra, hogy dobogóra álljon.

Álvaro Bautista mindössze a kilencedik helyről vágott neki a Superbike-világbajnokság nyitóversenyének, a Phillip Island-i hétvége első futamának. A címvédő azonban kiválóan rajtolt, és egészen a második pozícióig jött fel, majd az élen álló Andrea Iannonét is támadta. Végül aztán maradt a mezőnyben, és ez lett a veszte.

Bulega győzelemmel, Iannone dobogóval debütált, Bautista és Rea is betlizett a Superbike-vb-n

A gyári Ducati pilótáját csapattársa, Nicolò Bulega és Toprak Razgatlıoğlu is maga mögé utasította, majd a 3. körben összeért Sam Lowesszal, aminek következtében a pálya külső ívére sodródott, és egészen a kilencedik helyig esett vissza. Innen próbált felzárkózni, amikor aztán a 10-es kanyarban elvesztette a motor feletti irányítást, és kicsúszott.

„Nem úgy indult a szezon, ahogyan arról álmodtam – nyilatkozta. – Azonban ez benne van. A harmadik sorból nagyon jól rajtoltam, és feljöttem a második helyre. Abban a pillanatban volt még egy apró lehetőségem, hogy élre álljak, és növeljem a tempót. Azonban úgy döntöttem, hogy ott maradok, és őrület volt, mert sok versenyző volt a bolyban, sok volt az összeérés, a harmadik körben pedig Sam hozzám ért, és a kilences kanyarban kitett. Sok pozíciót veszítettem, és amikor megpróbáltam visszaszerezni a helyeket, a tízes kanyarban elestem. Nem tudtam mit tenni. Úgy folytattam a versenyt, hogy a kormány túl közel volt, de célba értünk, és így magabiztosabb lettem a motoron.”

Bautistát végül a tizenötödik helyen intették le, vagyis 1 pontot szerzett kezdésként, megelőzve például a Yamahánál szintén katasztrofálisan kezdő Jonathan Rea-t. Adódik a kérdés, hogy mire lett volna képes a 39 esztendős motoros, ha nincs a balszerencsés kontakt, majd a bukás. Ő úgy véli, hogy akár a pódium is meglehetett volna.

„Nem tudom, mert sok pilóta volt a bolyban – válaszolta. – Délelőtt jó volt az érzet a tempót illetően. Szerintem lett volna esély a dobogóért harcolni, de elestem, így nem számít, hogy volt-e rá lehetőség, vagy sem. Az igazság az, hogy buktam, holnap pedig lesz egy újabb napunk, hogy megpróbáljunk magabiztosabbá válni a motoron, és egy újabb lépést tenni előre.”

A futamot végül magabiztos előnnyel Bulega nyerte, ami Bautistát is optimistává teheti, de ő semmilyen célt nem tűzött ki maga elé a hétvége hátralévő részére vonatkozóan. „Az ember nem várhat semmit – jelentette ki. – A futamok mindenfélét tartogathatnak a kockás zászlóig. Igyekszem ugyanúgy rajtolni, mert ez volt életem egyik legjobb rajtja, a kilencedikről a második helyre jöttem fel. Élveztem, hogy sok más versenyzőt megelőztem. Nincsenek elvárásaim a holnapi napra.”