2024. április 28. 03:20
KezdőlapSuperbikeBulega győzelemmel, Iannone dobogóval debütált, Bautista és Rea is betlizett a Superbike-vb-n

Bulega győzelemmel, Iannone dobogóval debütált, Bautista és Rea is betlizett a Superbike-vb-n

Rossz rajtja ellenére Nicolò Bulega nyerte a Superbike-világbajnokság Phillip Island-i fordulójának első futamát, így győzött élete első versenyén a kategóriában. Mögötte két honfitársa, Andrea Locatelli és a visszatérő Andrea Iannone ért célba, míg Álvaro Bautista bukása után csak 1 pontot szerzett, míg Jonathan Rea annyit sem.

Az első Phillip Island-i versennyel megkezdődött a Superbike-világbajnokság 2024-es szezonjának érdemi része. A pole pozíciót a teszteken is jól teljesítő újonc, Nicolò Bulega szerezte meg óriási pályacsúccsal, megelőzve a motorversenyzésbe négy év után visszatérő, a sorozatban szintén most bemutatkozó Andrea Iannonét, illetve Alex Lowest. A sorozat világbajnokai közül Toprak Razgatlıoğlu az ötödik, Álvaro Bautista a kilencedik, míg Jonathan Rea a tizenegyedik helyet szerezte meg.

Szenzációs újoncok és halovány világbajnokok a Superbike-vb első idei Superpole-ján

A sportág csütörtöki döntésének értelmében nem hagyományos futamra kellett készülni. A hátsó gumik túlzott kopása miatt ugyanis a pilóták számára előírták, hogy egy szetten legfeljebb 11 kört lehet teljesíteni. Ez azt jelentette a 20 körös futam 9. és 11. köre között mindenkinek kötelező volt kiállnia kereket cserélni.

Teljesült Razgatlıoğlu kívánsága: kötelező lesz kereket cserélni a Superbike-vb ausztráliai futamain

Iannone és Lowest lerajtolta Bulegát, de aki igazán jól kapta el az első másodperceket, az Bautista volt, aki egészen a második helyig jött fel. A brit versenyző azonban mindkét Ducatit megelőzte, így átvette a vezetést. Razgatlıoğlu a negyedik pozícióba ugrott fel, ám a következő kör 1-es kanyarjában elment Bautista mellett, igaz, csak ideiglenesen. Iannone szintén maga mögé utasította Lowest.

A török versenyző aztán ismét megelőzte a címvédőt. A 3. körben aztán Bautista egészen a kilencedik pozícióig zuhant vissza egy balszerencsés manőver következtében, míg Bulega feljött a harmadik helyre, Razgatlıoğlut megelőzve. Hátrébb Axel Bassani kitette a pályáról Remy Gardnert, aminek következtében hosszú körös büntetést kapott.

A következő körben jött a futam első igazi drámája, ugyanis Bautista a 10-es kanyarban bukott. A spanyol pilóta ugyan visszaállt a versenybe, de innentől kezdve nem volt esélye a jó eredményre. Csapattársa, Bulega ellenben jól szerepelt, és a 6. körben Lowest megelőzve feljött a második pozícióba.

Sőt, egy körrel később már a vezetést is átvette, majd Lowes egy agresszív manőverrel szintén maga mögé utasította a MotoGP-futamgyőztest. Andrea Locatelli elment tavalyi csapattársa mellett, de Razgatlıoğlu hamar visszaszerezte a negyedik helyet. A 9. körben Iannone visszavette a második helyet Lowestól.

A kör végén az első négy kiállt kereket cserélni, viszont Locatelli és Danilo Petrucci maradt a pályán. Nem sokkal később már utóbbi vezetett, ugyanis sikerült megelőznie honfitársát. Bár Razgatlıoğlu kiállása volt a leggyorsabb, a bokszutca végén meg kellett állnia, hogy ne lépje át az időkeretet, így Bulega vissza tudta előzni, míg Lowes és Iannone maradt mögötte.

Locatelli csak a 11. körben jött, és az ötödik pozícióba állt vissza. Bulegának közel 3 és fél másodperc volt az előnye, viszont a második pozícióért ádáz csata zajlott. Iannone előbb Lowest, majd Razgatlıoğlut is maga mögé utasította, utóbbit ráadásul 1,225 másodperccel megbüntették, mert túl kevés időt töltött a bokszban.

A 13. körben Locatelli elment Razgatlıoğlu mellett, majd Lowest megelőzve dobogós pozícióba került. Sőt, a gyári Yamaha pilótája két körrel később már Iannonét is megelőzte, mögöttük pedig Lowes és Razgatlıoğlu összeértek, de mindketten motoron, illetve pályán maradtak. Egy körrel később a BMW pilótája egy pillanatra feljött a negyedik pozícióba, majd a kör végén ismét megelőzte Lowest.

A hajrában Iannone elfékezte magát, így leszakadt Locatelliről, míg Razgatlıoğlu ráesett. A török pilóta azonban lassabbnak bizonyult a GoEleven versenyzőjénél, aki így harmadik hellyel debütált a Superbike-vb-n. A győzelem szintén nem volt kérdés, hiszen Locatelli nem tudta utolérni Bulegát. Az olasz trió mögött ugyan Razgatlıoğlu ért be negyedikként, de büntetése miatt Lowes mögé került. Bautista végül tizenötödik lett, így 1 pontot szerzett, Rea viszont még idáig sem jutott, hiszen tizenhetedikként intették le.

A Superbike-vb első Phillip Island-i futamának végeredménye