back to top
2024. május 01. 15:42
KezdőlapMotoGPMarc Márquezék elismerését is kivívta Acosta, aki még nem hozta ki magából...

Marc Márquezék elismerését is kivívta Acosta, aki még nem hozta ki magából a maximumot

Pedro Acosta elégedetten zárta a sepangi tesztet, bár hozzátette, a tökéletes kört nem sikerült összeraknia. A GasGas versenyzőjét Marc Márquez és Fabio Di Giannantonio is méltatta.

Pedro Acosta a MotoGP idei szezonjának egyetlen újonca, és mindez azt is jelentette, hogy az elmúlt bő egy hét során a mezőny nagyobbik részével ellentétben nem három, hanem hat napot tölthetett el a sepangi pályán. A spanyol pilóta ugyanis már a shakedownon is motorra ülhetett, és persze az azt követő kollektív teszten is ott volt.

A 19 éves pilótát sokan generációja legnagyobb tehetségének tartják, ám még így is sokakat meglepett a teljesítményével. A shakedown második napján ő volt a leggyorsabb, míg a teszten összességében a kilencedik helyen végzett, 683 ezredes hátrányban az élen záró Francesco Bagnaia mögött. Összehasonlításképpen, mostani csapattársa, Augusto Fernández tavaly 1,771 másodperccel maradt el az első helytől, bár hozzá kell tenni, hogy nem tudjuk, melyikük milyen programot teljesített az adott napon.

Még Martín sem tudta megfogni a történelmi időt futó Bagnaiát a sepangi MotoGP-teszt zárónapján

„Teljesen elégedett vagyok, a harmadik nappal is – nyilatkozta Acosta. – Természetesen meg akartuk nézni, hogy mire van lehetőség. A második etaptól kezdve először tudtam kihasználni a motorom teljesítményét, és ez fantasztikus volt. Én magam viszont még egy kicsit el vagyok maradva a legjobbamtól. Az az egy tökéletes kör nem jött össze. Különösen a kanyarkijáratnál nem mentek optimálisan a dolgok. Még mindenből hiányzik egy kicsi. Ha megkérdezik, mi hiányzik, akkor azt válaszolom, hogy hat tizedmásodperc. Ezek a srácok tudják, hogyan kell gyorsan menni, nem hülyék. Szóval ez nem meglepő, de azért meglehetősen boldog vagyok. Mindannyian gyorsabbak vagyunk a [hivatalos] körrekordnál.”

Acosta 2021-ben azonnal megnyerte a Moto3-as világbajnokságot, a középső géposztályban pedig második próbálkozásra ért fel a csúcsra tavaly, és sokszor ellenállhatatlanul versenyzett. Ennek következtében viszont nagy várakozások előzik meg a királykategóriás bemutatkozását, ami adott esetben teherrel párosulhat. Ő azonban nem foglalkozik ezzel.

„Nyomás? Ez csak egy szó – reagált a felvetésre. – Ha az ember hisz benne, érezni fogja, műskülönben nem. Életem előző három évében együtt éltem a nyomással, és már elég normálissá vált. Azonban nem szabad túlságosan koncentrálni a tesztre. [Jack] Miller a tizennegyedik, [Luca] Marini a tizenkilencedik, [Álex] Rins a tizenhatodik, [Fabio] Quartararo a tizenegyedik. Ezek a srácok egy versenyhétvégén az élmezőnyben lesznek. Ezért fontos, hogy nyugodtak maradjunk.

Acosta tehetségét sokan Marc Márquezéhez hasonlítják, és bár az erőviszonyok nem tesznek olyan mértékű berobbanást, amilyet a nyolcszoros világbajnoktól láthattunk anno, később igazolhatja ezt a párhuzamot. Mindenesetre teljesítményével honfitársát is lenyűgözte, aki úgy véli, az újonc előbb-utóbb be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket.

Acosta főnöke szerint ma már nem lehet úgy berobbanni újoncként, ahogyan Marc Márquez tette

„Acosta rendkívül gyors lesz ebben a szezonban – jelentette ki. – Pedro már a shakedownon is gyors volt, vezetett is. Persze bukott, nem tudom, hányszor, de ez része [a versenyzésnek]. Így tanul az ember. Támad, és ez a jó mentalitás. Talán ezúttal kicsit tovább fog tartani [hogy felvegye a ritmust]. Azonban gyors, és óriási tehetség. Lehet, hogy időbe telik, de előbb-utóbb versenyben lesz a világbajnoki címért.”

Márquez mellett Fabio Di Giannantonio is méltatta Acostát. „Nem meglepő az eredmény – kezdte a VR46 versenyzője. – A Moto3-as és a Moto2-es géposztályban is nyert, ami azt mutatja, hogy gyors srác. Emellett a vezetési stílusával alkalmazkodott a MotoGP-géphez. A teszt azonban egy dolog, egy futamhétvégén mások a körülmények. Ezért meg kell várnunk, hogy lássuk, hogyan teljesít az idény során.”