back to top
2024. május 04. 02:32
KezdőlapMotoGPMég nincs vége, tényleg beperelte a MotoGP-t a kidobott csapat tulajdonosa

Még nincs vége, tényleg beperelte a MotoGP-t a kidobott csapat tulajdonosa

Ovidiu Toma, a MotoGP-ből tavaly év végén kidobott RNF többségi tulajdonosa egy közleményben jelezte, hogy beperlik a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Dornát, valamint az IRTA-t, vagyis a gyártók szakszervezetét. Állításuk szerint ugyanis súlyosan megszegték a versenyjogra vonatkozó törvényeket, amivel megsértették a cég jó hírnevét.

Újabb fejezetéhez érkezett a botrány, amely azzal indult, hogy a MotoGP nem adott rajtengedélyt az RNF-nek az idei szezonra. A csapatot névadó szponzorként támogató és egyben a részvények többségét birtokló CryptoDATA vezérigazgatója, Ovidiu Toma akkor egy abszurd hangvételű közleményben jelezte, hogy „felborítja a szekerét” a MotoGP-nek, pontosabban a kereskedelmi jogokat birtokló Dornának. Később úgy tűnt, hogy sikerült megegyezniük, ám most végleg kiderült, hogy továbbra sem tudták rendezni a problémát.

Elképesztő közleményben vagdalkozott a csapat, amely jövőre nem indulhat a MotoGP-ben

A román üzletember nemrég arról számolt be, hogy be fogja perelni a Dornát, miután a 20 millió eurónak csupán a felét fizették ki nekik. Ez pedig meg is történt, hiszen Toma egy hivatalos közleményben jelezte, hogy jogi útra tereli az ügyet. A Dorna mellett a gyártói szakszervezet, azaz az IRTA is az alperesek között van „a szerződéses kötelezettségek súlyos megszegése és versenyellenes gyakorlatok” miatt. A közlemény arra is kitér, hogy ezzel „súlyosan befolyásolták az üzleti tevékenységünket és hírnevünket a globális motorsportközösségen belül”.

Továbbra is egymásra mutogatnak a bajnokságból kitett MotoGP-csapat tulajdonosai

„Annak ellenére, hogy többször is megpróbáltuk párbeszéd útján megoldani ezeket a problémákat, a Dorna, valamint az IRTA rendre nem teljesítette a pénzügyi kötelezettségvállalásait, és olyan tevékenységet folytatott, amely a hatalommal való visszaélésnek és a versenyjog megsértésének minősül – áll a közleményben. – Ezek az intézkedések nemcsak jelentős pénzügyi veszteségeket okoztak vállalatunknak, hanem arra is irányultak, hogy aláássák a helyzetünket és hírnevünket az iparágban.”

Ezután Toma hozzátette, hogy „jelentős bizonyítékokat” gyűjtöttek össze, amelyek igazolják, hogy milyen mértékű volt a visszaélésszerű magatartás, és bizonyítják a törvényes szerződések figyelmen kívül hagyását. Emellett felhívják az illetékes versenyjogi hatóságok figyelmét az ügyre, és minden lehetőséget készek megragadni annak érdekében, hogy kiharcolják a kártérítést, illetve a kártalanítást.

„Nemcsak az érdekeink védelmében tesszük meg ezt a lépést, hanem azért is, hogy hangsúlyozzuk az igazságos verseny és a tisztesség fontosságát a sport- és üzleti közösségekben – szögezte le Toma. – Hiszünk abban, hogy egyetlen szervezet sem állhat a törvény és a fair play elvei felett, és elkötelezettek vagyunk a versenyszférát károsító gyakorlatok elleni küzdelem mellett.

A román üzletember azzal zárta sorait, hogy az RNF és a CryptoDATA „továbbra is pozitívan járulnak hozzá a MotoGP ökoszisztémájához”, de meg fogják védeni a jogaikat, és gondoskodnak az ügyben történő igazságszolgáltatásról. A SPEEDWEEK.com megkereste a Dornát, amely egy rövid közleményben reagált. „Nem kommentáljuk nyilvánosan az ellenünk felhozott vádakat, mivel ez egy nehéz és érzékeny ügy – állt a válaszban. – Természetesen minden ellenünk felhozott vádat visszautasítunk.”