back to top
2024. május 03. 17:46
KezdőlapMotoGPÖccse miatt pályafutása során először kénytelen volt változtatni egy szokásán Marc Márquez

Öccse miatt pályafutása során először kénytelen volt változtatni egy szokásán Marc Márquez

Marc Márquez elmondta, még öccse, Álex esetében is inkább elnézést kér, mintsem engedélyt egy esetleges csata során. A nyolcszoros világbajnoknak fel kellett adnia az egyik szokását, mivel ő érkezett később a Gresinihez.

Marc és Álex Márquez a 2020-as év után ismét csapattársak lesznek. Igaz, az első időszak lénygében mindössze egy fordulóig tartott, hiszen az idénynyitó Spanyol Nagydíjon az idősebbik testvér eltörte a felkarját, és ki kellett hagynia a szezon további részét, majd pedig öccsét átültették az LCR motorjára. Most azonban a Gresininél ismét lehetőséget kapnak a szoros együttműködésre.

Vagy éppen az ádáz rivalizálásra, hiszen csapattársak között ez is gyakran jellemző. A két fivér egy spanyol televíziós műsor vendége volt, ahol Marc Márqueznek felvázolták azt a szituációt, hogy a második helyen halad, közvetlenül öccse mögött. Adódik a kérdés, hogy felvállalná-e az ütközés rizikóját, ő pedig nem hazudtolta meg magát.

„Tavaly azért kockáztattam, hogy hetedik legyek – idézi a MARCA a válaszát, amelyben arra utal, hogy 2023-ban a közelében sem járt a győzelemnek, de még a középmezőnyben is sokszor rendkívül rizikósan motorozott, hogy pozíciót szerezzen. – Ez ösztönös, mindenesetre inkább elnézést kérek, mintsem engedélyt, még akkor is, ha az öcsémről van szó.”

A nagyobb kockázatvállalásnak meglett az eredménye – Marc Márquez először bukott a Ducatival

Persze mindez egyelőre hipotetikus feltevés, ettől függetlenül a közvéleményt nyilvánvalóan érdekli, hogy milyen a dinamika köztük. Ezzel kapcsolatban Álex Márquez határozottan válaszolt „A bokszban én vagyok a főnök” – jelentette ki viccesen, de kiderült, hogy egy kérdésben valóban nem engedett, és kihasználta, hogy ő már egy éve ott van a csapatnál.

„Amint elkezdtük [a munkát csapattársakként], máris megvolt az első vita, mert amikor az ember belép a bokszba, az egyik versenyző a jobb, a másik a bal oldalon van – magyarázta Marc Márquez. – Egész sportolói pályafutásom során a boksz jobb oldalán voltam, ezért a csapatfőnökkel tárgyalva azt mondtam neki, hogy a jobb oldalt szeretném. Azonban közölte velem, hogy az öcsém nem akar oldalt cserélni.”

Persze minden bizonnyal ez nem tartozik a legfontosabb tényezők közé, és nem ez fogja meghatározni, hogy a 31 éves pilóta mennyire lesz sikeres a Gresininél. Ami pedig az együttműködést illeti, természetesen le akarják győzni a másikat, de testvérként azért nem úgy tekintenek a másikra, mint egy „normál” csapattársra.

„Az ember mindig megpróbál segíteni a csapattársának, bár van rivalizálás, mert egy pilóta első számú riválisa a csapattársa – fogalmazott Marc Márquez. – Mindketten a legjobbak akarnak lenni a pályán, de ebben az esetben ez más, mert testvérek vagyunk.” Álex Márquez ismét egy humoros megjegyzéssel egészítette ki bátyja mondandóját. „Nekem elég tökös csapattársam van” – jelentette ki.