back to top
2024. május 01. 22:50
KezdőlapMotoGPTovábbra is egymásra mutogatnak a bajnokságból kitett MotoGP-csapat tulajdonosai

Továbbra is egymásra mutogatnak a bajnokságból kitett MotoGP-csapat tulajdonosai

A MotoGP-ből tavaly kidobott istálló, az RNF egykori csapatfőnöke, Razlan Razali kijelentette, a főszponzorként is jelen lévő többségi tulajdonos sokszor nem fizetett az alakulatnak. Ovidiu Toma, az CryptoDATA vezérigazgatója viszont azt állítja, hogy a maláj szakember túlköltekezett, és arról is beszélt, hogy be fogja perelni a sorozatot.

Emlékezetes botrányt hozott a tavalyi MotoGP-szezonzáró másnapja, ugyanis bejelentették, hogy az RNF idén nem kap helyet a rajtrácson. A döntést arra hivatkozva hozták meg, hogy a maláj istálló többször is megszegte a részvételről szóló megállapodást, amivel ártott a sportág hírnevének. Nem sokkal később kiderült, hogy az amerikai Trackhouse veszi át a helyüket.

Hoppá, az egyik csapat nem vehet részt a MotoGP 2024-es szezonjában

Nem sokkal a közlemény után arról szóltak a hírek, hogy az RNF-et valójában a többségi tulajdonos és egyben névadó szponzor, a CryptoDATA miatt tették ki, miután a cég nem fizette ki azt az összeget, amelyet az Osztrák Nagydíj szponzorációja miatt köteles lett volna. Razlan Razali csapatfőnök és egyben kisebbségi tulajdonos szintén a másik felet okolta, most pedig kijelentette, a csapat felé is sokszor csúsztak a kifizetések.

Tovább gyűrűzik a botrány a MotoGP-ből kidobott csapatnál, egymásra mutogatnak a tulajdonosok

„A 2022-es Osztrák Nagydíjra szoros határidővel mindent kifizettek – nyilatkozta a Crash.Net-nek. –Szóval úgy tűnt, hogy van pénzük, azt mondogatták nekünk, hogy a pénz nem probléma. Nem azt mondom, hogy bármi rosszat tettek, vagy ilyesmi, csak véleményem szerint nem tettek eleget a kötelezettségeiknek. Egy versenyhétvégére például úgy mentem el, hogy gyakorlatilag nulla egyenleg volt a számlámon. Egy MotoGP-csapatot nem így kell vezetni. Minden héten megkérdeztem, hogy »mikor jön a következő kifizetés?«. Néha meglepődöm, hogyan sikerült ennyire sokáig kitartanunk. Ugyanakkor a belső problémáktól függetlenül végső soron ők voltak a vállalat hatvanszázalékos, többségi részvényesei. Azt csináltak, amit akarnak. Kirúghattak, ha akartak. Azonban az, hogy lényegében kitettek a bajnokságból, mond valamit.”

Persze ez csak az egyik nézőpontja a történetnek, és a brit portál a másik felet is megkérdezte. Ovidiu Toma, a CryptoDATA vezérigazgatója arról vált híressé, hogy egy teljesen abszurd közleményben lényegében megfenyegette a MotoGP-t. Nem meglepő, hogy a román üzletember másképp látja az eseményeket, mint Razali.

„Amikor befektettünk az RNF csapatába, 2022-től az összes adósságot kifizettük, és megvásároltuk Razlantól a többségi részvénycsomagot – idézte fel. – Razlant megtartottuk csapatfőnökként, és megállapodtunk a 2023-as költségvetésben. Abban egyeztünk meg, hogy tizenegymillió [eurót] költünk el az év során. Razlan túlköltekezett, beleértve körülbelül kétmilliót, amiben nem állapodtunk meg. A tavalyi összes költségem több mint kilencmillió euró volt. Igen, az utolsó két futamon már nem fizettem pénzt a csapatnak, mert elértük a tizenhárom és fél milliót, ami az idénybeli költéseket illeti. Amikor viszont befejeztük a szezont, még hátravoltak az aktuális fizetések, és vélhetően harminc-negyvenezer euró értékű beszállítói kifizetés, amit Valencia után fizettünk ki. Senki nem mondhatja, hogy soha nem fizettük ki a beszállítóinkat.”

Toma az ominózus közleményét azzal zárta, hogy „fel fogja borítani a MotoGP” szekerét. Ez azóta sem történt meg, miután a hírek szerint a feleknek sikerült megállapodniuk. Most viszont arról számolt be, hogy be fogja perelni a jogtulajdonost, amely egyébként nem reagált az alábbi mondatokra. „A Dorna beleegyezett, hogy fizet nekünk egy árat, ami elég magas volt, hogy eladjuk a csapatunkat – fogalmazott, majd hozzátette, a kifizetés csak részben történt meg. – Csupán a felét fizették ki. Most Svájcban és Spanyolországban is bíróságra fogunk menni. Meglátjuk, hogy a bírók hogyan döntenek. A követelés körülbelül tízmillió euróról szól.”

Elképesztő közleményben vagdalkozott a csapat, amely jövőre nem indulhat a MotoGP-ben