2024. április 27. 22:44
KezdőlapMotoGPA motoros legenda elárulta, kiket tart a bajnoki cím legnagyobb esélyesének

A motoros legenda elárulta, kiket tart a bajnoki cím legnagyobb esélyesének

Mick Doohan úgy véli, a tavalyi évhez hasonlóan Francesco Bagnaia és Jorge Martín is ott lesz a világbajnoki címért folytatott csatában, de Marc Márquezt sem írja le. Ugyanakkor hozzátette, nem sokat látott a tesztből.

Már csak egy hét, és kezdődik a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2024-es szezonja. Odáig csupán annyit lehet tenni, hogy a szakértők és a szurkolók találgatják a lehetséges erősorrendet. Ehhez természetesen a sepangi, valamint a katari teszt nyújt némi kapaszkodót, de, ahogyan az ilyenkor lenni szokott, éles körülmények között némileg változhat a helyzet.

Egy körön Francesco Bagnaia, illetve a gyári Ducati tűnik a legerősebbnek, a versenytempót tekintve viszont már nem ennyire egyértelmű a helyzet, és akár mások is labdába rúghatnak. Mick Doohan például úgy véli, a tavalyi évhez hasonlóan Jorge Martín is ott lehet a végső győzelemért folyó harcban, és ezt Marc Márquezzel kapcsolatban sem zárja ki.

„Jorge Martín tavaly nagyon közel állt a bajnoki címhez – nyilatkozta a MotoGP honlapjának a gyorsaságimotoros-vb 500 köbcentis kategóriájának ötszörös bajnoka. – Úgy vélem, ez most is hasonló lesz. Nem sokat láttam a tesztelésből, de a Ducati erős volt, és számos Ducati van az élmezőnyben. Jorge köztük lesz, ahogyan Bagnaia is. Marc Márquezt szintén nem lehet leírni.”

Bagnaia történelmi magasságokba került a katari MotoGP-teszt második napján

Persze akár mások is beleszólhatnak a küzdelembe, például a másik gyári Ducatit hajtó Enea Bastianini, vagy éppen a tavalyi idényben harmadik helyen záró Marco Bezzecchi. Doohan szavai alapján ugyanakkor nem biztos, hogy teljes mértékben érdemes hallgatni a jóslataira, ugyanis elmondása szerint csak minimális mértékben követte a tesztet.

„Azonban van egy csomó fiatal srác, akik feljövőben vannak – folytatta. – [Pedro] Acosta is egy joker lesz, attól függően, hogy milyen lesz a GasGas. Korán van még, és nem sokat láttam a tesztből. Néhány eredményt láttam, de ez a teszt, és nehéz megállapítani, hogy mi történik. Három vagy négy futam után [tisztább] képet kapunk arról, hogy mi a helyzet.”

Az idei MotoGP-világbajnokság a korábban megszokottakhoz hasonlóan, de a tavalyi évvel ellentétben a Katari Nagydíjjal kezdődik. A menetrend megegyezik azzal, amit a tavalyi nyári szünet után láttunk. Mindez azt jelenti, hogy pénteken az első szabadedzést, illetve az edzést, szombaton a második szabadedzést, az időmérőt és a sprintfutamot, vasárnap pedig a bemelegítést és a futamot rendezik meg.