back to top
2024. május 02. 21:20
KezdőlapMotoGPMorbidelli szerint „nagyon komoly” volt a helyzet, semmire nem emlékszik a balesetéből

Morbidelli szerint „nagyon komoly” volt a helyzet, semmire nem emlékszik a balesetéből

Franco Morbidelli elárulta, kockázatos lett volna, ha részt vesz a MotoGP sepangi és katari tesztjén. Az olasz pilóta semmire nem emlékszik, éppen ezért nem gondolja, hogy a baleset nagyobb félelmet szült volna benne.

Franco Morbidelli számára rémálomszerűen alakult a 2024-es év előszezonja. A 29 éves motoros a Ducati, illetve a VR46 Akadémia többi pilótájával együtt részt vett a Superbike-világbajnokság portimãói tesztjén, ami borzalmasan sült el: a háromszoros királykategóriás futamgyőztes hatalmasat bukott, aminek következtében elvesztette az eszméletét.

Morbidelli bukott, kórházba vitték, miután Márquezék segítettek neki

Bár utána elutazott Malajziába, végül nemhogy a sepangi, de a loszaíli tesztet is ki kellett hagynia. A CT-vizsgálat egy vérrögöt mutatott ki a koponyájában, és az orvosok úgy ítélték meg, hogy egy újabb súlyos baleset maradandó agykárosodást eredményezhetne. Morbidelli ezért csak a Katari Nagydíj pénteki napján próbálhatja ki először a Ducatit, amire már megkapta a zöld utat.

„Elnézést kérek az ijedtség miatt – nyilatkozta az olasz Sky-nak a Pramac motorosa. – Bocsánatot kérek minden barátomtól és szerettemtől, akik a baleset után aggódtak értem. Jól vagyok. Nagyon kockázatos lett volna [motorra ülni], valami nagyon komoly dologról volt szó. Végül azonban minden rendben ment, boldog vagyok.”

Morbidelli bukása után a Márquez testvérek értek a helyszínre először, és ők nyújtottak neki segítséget, amíg az orvosi csapat meg nem érkezett. „Nem emlékszem semmire, ezért kíváncsi voltam, mi történt, kik jöttek elsőként, és mentettek meg – fogalmazott az olasz versenyző. – Nagyon megható a történet, kicsit nyálas. Szívből megköszöntem mindkettőjüknek, és minden jót kívántam nekik. Láttam őket a pályán, ők és a többiek is nagyon gyorsan mentek.”

„Láttuk, hogy ájultan fekszik” – ijesztő részleteket árult el Marc Márquez Morbidelli bukásáról

Morbidelli ugyanis Katarba is ellátogatott, ahol a pálya széléről figyelhette vetélytársait. Természetesen számára is kulcsfontosságú lett volna, hogy minél több tapasztalatot gyűjtsön a Desmosedici GP24-esről, hiszen tavalyig a Yamahánál versenyzett. Azonban úgy véli, időben képes lesz felvenni a ritmust.

„Kihagytam ezt az öt tesztnapot, amely nagyon fontos lett volna, hogy alkalmazkodjak az új motorhoz és a csapathoz – jelentette ki. – Azonban el tudtam jönni ide, élőben láttam a motorokat, és nagyon jól érzem magam. Az első futamra formába tudok lendülni. Ahhoz képest, hogy hogyan alakulhatott volna, azt mondanám, hogy nagyon jó [a helyzet]. Most a lehető leghamarabb motorra ülünk, hogy megpróbáljuk behozni az elvesztegetett időt.”

Egy ekkora baleset után mindig felmerül a kérdés, hogy az adott versenyző milyen érzésekkel ül vissza a motorra legközelebb. Sokan úgy tartják, hogy ezt minél hamarabb meg kell tenni, ám Morbidelli számára ez nyilvánvalóan nem volt opció. Ő azonban nem gondolja, hogy a továbbiakban jobban fog tartani a bukástól, mint eddig.

Morbidellinek nemcsak a sepangi, hanem a katari tesztet is ki kell hagynia a portimãói bukása miatt

„Ebből a szempontból nyugodt vagyok – szögezte le. – Nem tudom, hogy jobban félek-e vagy kevésbé, mert semmire nem emlékszem a balesetemből. Szóval nem hiszem, hogy jobban fogok félni, amikor újra motorra ülök. Van egy kis irigység, amikor látom, hogy mások motoroznak, mert úgy érzem, hogy én is tudnék. Persze továbbra is nagyon óvatosnak kell lenni, de úgy érzem, képes lennék rá. Aztán ott van ezeknek a motoroknak a varázsa. Jártam a pályán, és mindegyik nagyon gyors. Kívülről nézve lenyűgözőek a motorok.”