2024. április 27. 18:28
KezdőlapHírekMartín rajt-cél győzelemmel kezdte az idényt, Bagnaia a hajrában bukta el a...

Martín rajt-cél győzelemmel kezdte az idényt, Bagnaia a hajrában bukta el a sprintdobogót

Jorge Martín domináns teljesítménnyel nyerte meg az idei szezon első sprintfutamát. Mögötte sorrendben Brad Binder és Aleix Espargaró szelték át a célvonalat.

Magyar idő szerint szombaton délután 17 órakor rendezték meg a 2024-es MotoGP-szezon első sprintfutamát. Az időmérő eredményének megfelelően az első sorból Jorge Martín, Aleix Espargaró és Enea Bastianini indulhattak a 11 körös viadalon.

A körelvétel ellenére Martíné a pole Katarban, Bagnaia és Marc Márquez a második sorban

Brad Bindernek sikerült a legjobban a rajt, a KTM pilótája a negyedik helyről a másodikra lépett előre. Martín meg tudta őrizni a vezető pozíciót, Bastianini viszont az 1. körben elveszített egy helyet a csapattársával, Francesco Bagnaiával szemben.

Az 1. kör végére az élen motorozó páros egy kisebb előnyt alakított ki a mezőny többi részével szemben. A célegyenes végén Binder megpróbálta megelőzni Martínt, ám ő visszaverte a támadását.

A futam első részében Jack Miller és Pedro Acosta vívtak nagy csatát egymással. 9 körrel a vége előtt Fabio Di Giannantonio bukott a hetedik helyről. Az olasz pilótának láthatóan nagy fájdalmai voltak, csak nehezen tudta elhagyni a pályát.

8 körrel a vége előtt Martín, Binder, Bagnaia, Espargaró, Bastianini volt a sorrend a mezőny elejében, a címvédő a célegyenes végén tudta átvenni a harmadik pozíciót az Aprilia versenyzőjétől. Őket pedig a két Márquez testvér követte a sorban, majd Acosta és Maverick Viñales következett.

Marc Márquez előbb Bastianini – miután az olasz pilóta az utolsó kanyarban hibázott –, majd Espargaró mellett is elment, így feljött a negyedik helyre. Ráadásul a nyolcszoros világbajnok folyamatosan jobb szektorokat tudott motorozni Bagnaiánál is.

Azonban 4 körrel a vége előtt Márquez hibázott, és ennek következtében Espargaró visszaelőzte. Martín eközben folyamatosan távolodott el a mögötte motorozó Binder – Bagnaia duótól.

2 körrel a vége előtt Espargaró majdnem megelőzte Bagnaiát is, ám elmérte a kanyart, és így a kétszeres világbajnok előtte tudott maradni.

Az utolsó előtti körben viszont az Aprilia versenyzőjének már sikerült maga mögé utasítania a Ducati gyári csapatának pilótáját.

Espargaró az utolsó kanyarokban még Bindert is megpróbálta megtámadni, ám a dél-afrikai pilótának sikerült előtte maradnia. Így végül a sprintet nagy előnnyel megnyerő Martín mögött ők futottak be a második, illetve a harmadik helyen. Mögöttük a Bagnaia, Marc Márquez, Bastianini, Álex Márquez sorrend alakult ki. Acosta pontot szerzett az első éles királykategóriás bevetésén, hiszen a nyolcadik pozícióban zárt.

A MotoGP katari sprintfutamának végeredménye