2024. április 27. 17:39
KezdőlapMoto3Drámai balesetek, szenzációs hajrá: Alonso az utolsó kanyarban nyerte meg a Moto3-as...

Drámai balesetek, szenzációs hajrá: Alonso az utolsó kanyarban nyerte meg a Moto3-as idénynyitót

David Alonso nyerte a Katari Nagydíjat a Moto3-ban, miután az utolsó kanyarban megelőzte a szinte végig vezető Daniel Holgadót. José Antonio Rueda és Iván Ortolá a futam elején ütköztek, míg Adrián Fernández a hajrában bukott.

A Moto3-as versennyel indult a Katari Nagydíj zárónapjának érdemi része. A pole pozíciót a a tavalyi pontversenyt egy ideig vezető Daniel Holgado szerezte meg Iván Ortolá és José Antonio Rueda előtt. A 2023-ban remekül bemutatkozó David Alonso a nyolcadik, míg a tavalyi Red Bull Rookies Cupot megnyerő Ángel Piqueras a tizenkettedik pozícióból várhatta a rajtot.

A Moto2 és a Moto3 katari időmérője is körrekordot hozott, Canet és Holgado volt a leggyorsabb

A futam nem indult problémamentesen, ugyanis David Muñoz motorja leállt, ezért neki a bokszutcából kellett rajtolnia. Holgado és Ortolá is remekül kapta el az elrugaszkodás pillanatát, így megőrizték a pozíciójukat, ahogyan Rueda is. A mezőny megúszta bukás nélkül a szezon első kanyarjait, már ami persze a futamokat illeti.

Még az 1. körben Rueda megelőzte Ortolát, így feljött a második helyre. Az utolsó kanyarban aztán Adrián Fernández is elment az MT Helmets versenyzőjét, aki azonban hamar visszavette a pozícióját. A 2. körben Rueda és Holgado oda-vissza előzették egymást, amiből előbbi jött ki győztesen.

A 3. kör elején jött az első bukás, miután a belső íven lévő Rueda megcsúszott, és nekiütközött Ortolá motorjának. Utóbbi visszaült a motorra, de csak Muñoz mögött tudta folytatni a futamot. Holgado így valamelyest fellélegezhetett, de csak egy körre, hiszen a célegyenesre utolérték a többiek.

Alonso időközben Fernándezt is megelőzve feljött a második helyre, így már Holgadót üldözhette. Egészen a 6. kör elejéig, amikor bebújt a spanyol pilóta mellé, de csak pár másodpercig vezetett. Nem sokkal korábban Filippo Farioli és Matteo Bertelle is bukott, gy számukra is véget ért a viadal.

A 8. körben a 18. helyről rajtoló Furuszató Taijó már feljött a harmadik pozícióba, sőt, ebből Alonso hibája miatt ez rögtön másodikká változott. Nem sokkal később aztán Holgadót is maga mögé utasította, de a GasGas pilótája hamar visszatámadott. Riccardo Rossi szintén elment Fernández és Alonso mellett, így a harmadik helyen zárta a kört.

Fernández aztán a célegyenes végén visszaelőzte az olasz motorost. Bő egy körön át aztán nem változott az élmezőny sorrendje, majd Rossi megtámadta Furuszatót, ám annak az lett a vége, hogy Alonso előzte meg őt, sőt, pár másodperc múlva Fernández is helyet cserélt vele.

Egy körrel később Furuszató egy pillanatra átvette a vezetést, de később megcsúszott, így Alonso és Fernández is megelőzte, ráadásul a kör végén már Rossi mögött találta magát. Ezután viszont ismét megkezdte a felzárkózást, és a 12. kört már a harmadik pozícióban fejezte be, Fernández és Rossi előtt.

A spanyol pilóta azonban hamarosan ismét megelőzte ellenfelét, viszont a 14. kör elején Fernández és Alonso mellé is bement, és utóbbi két versenyző is helyet cserélt egymással. Ez utóbbi azonban nem tartott sokáig, mivel a tavalyi idény harmadik helyezettje hamar visszavette pozícióját.

Két körrel a vége előtt aztán jött az igazi káosz: Furuszató és Alonso is megelőzte Holgadót, de a spanyol versenyző aztán kettőjük között átslisszolva vette vissza a vezetést. Bár másodperccel később aztán a szintén az élbolyban motorozó Jamanaka Riuszej nagyot bukott, és szerencse volt, hogy nem volt közvetlenül mögötte senki.

Az utolsó kört Holgado kezdte meg az élen Furuszató előtt. Mögöttük aztán Fernández esett el, és magával vitte Vicente Pérezt. Alonso eközben jó néhány előzést bemutatva feljött a második helyre, majd az utolsó kanyarban Holgado mellett is elment, és óriási bravúrt bemutatva megnyerte a futamot Holgado és Furuszató előtt. Ortolá végül a kilencedik, Muñoz pedig a tizenhatodik helyen ért célba.

A Moto3-as katari futamának végeredménye