2024. április 30. 12:21
KezdőlapMotoGPEmberi hiba okozta Viñales drámai kiesését Portimãóban: „Még egyszer nem fordulhat elő”

Emberi hiba okozta Viñales drámai kiesését Portimãóban: „Még egyszer nem fordulhat elő”

Maverick Viñales elárulta, emberi hiba miatt romlott el a váltója a Portugál Nagydíjon, aminek következtében az utolsó körben bukott. A spanyol versenyző hangsúlyozta, ilyesmi nem fordulhat elő még egyszer, és az austini esélyeiről is beszélt.

Drámai véget ért a Portugál Nagydíj főfutama szűk három héttel ezelőtt. Előbb Marc Márquez és Francesco Bagnaia ütköztek, aminek eredményeképpen egyikük sem szerzett pontot, de Maverick Viñalesnek ennél is fájdalmasabban alakult a hajrá. A gyári Aprilia pilótája ugyanis egészen az utolsó előtti kör legvégéig a második helyen haladt.

Ekkor viszont elment mellette Enea Bastianini, az 1-es kanyarban pedig már nem is tudott fennmaradni a motoron. Mint kiderült, váltóhibáról volt szó, amely az egész versenyen hátráltatta őt, a végére pedig teljesen tönkretette a futamát. Az Apriliánál kivizsgálták a történtek okát, amiről most az érintett is beszámolt.

Természetesen beszéltem a csapattal, tudni akartam, mi történt – nyilatkozta Viñales. – Természetesen mindennek részese vagyok, amin csak tudok javítani a csapat érdekében. Alapvetően az a fontos, hogy nem technikai, hanem emberi hiba volt. Ennél többet nem tudok mondani. Ez egy jó jel, mert el kell hinnünk, hogy jó a motorunk megbízhatósága. Persze ezt mindig szem előtt tartjuk mint olyan területet, ahol fejlődnünk kell, de tisztában vagyunk vele, hogy technikai szempontból jó csomaggal rendelkezünk, és továbbra is a legjobbat kell nyújtanunk.”

Viñales elmagyarázta, hogy mi okozta a bukását, és egyben a kiesését a portimãói főfutamon

A 29 esztendős motoros nem akart belemenni a részletekbe, azt viszont hangsúlyozta, hogy ennek egyszeri hibának kell lennie. Ez inkább olyasmi, ami soha nem fordul elő – fogalmazott. – Soha nem szabadna megtörténnie. A lényeg viszont az, hogy nem mechanikai gondról van szó. Örülünk, hogy nem műszaki probléma. Még egyszer nem fordulhat elő.”

Ezt leszámítva Viñalesnek kiváló hétvégéje volt Portimãóban, hiszen azelőtt, hogy vasárnap a második helyen érhetett volna célba, szombaton megnyerte a sprintfutamot. Ezzel felmerült a kérdés, hogy történelmet írt-e, és ő lett-e az első MotoGP-versenyző, aki három különböző gyártóval győzött, de ennek kapcsán elmondta, hogy ezt nem tekinti diadalnak. Ami viszont fontosabb, hogy vajon Austinban is képes lesz-e tartani ezt a formát.

Úgy vélem, minden pályán gyorsak lehetünk – jelentette ki, és hozzátette, azt gondolja, hasonló pályákról van szó. – Szerintem így kell gondolkodnunk. Igaz, hogy nehéz minden hétvégén a portimãói szinten lenni, de meg fogjuk próbálni. Portimão és Austin között semmilyen különbséget nem látok. Emelkedők és lejtők, gyors, illetve szűk kanyarok.”