back to top
2024. június 30. 17:59
KezdőlapMotoGPMartín magabiztosan nyert, Bagnaia drámája után Marc Márquez dobogóra állhatott a Le...

Martín magabiztosan nyert, Bagnaia drámája után Marc Márquez dobogóra állhatott a Le Mans-i sprinten

Jorge Martín zárta az élen a Francia Nagydíj sprintfutamát, mögötte sorrendben a tizenharmadik helyről rajtoló Marc Márquez és Maverick Viñales ért célba. Francesco Bagnaia rosszul rajtolt, majd kiállt a bokszba, így nullázott.

A két kisebb kategória időmérője után a MotoGP sprintfutamával zárult a Francia Nagydíj szombati programja. A pole pozícióból a kvalifikáción új körrekordot felállító Jorge Martín indulhatott, az első sort Francesco Bagnaia és Maverick Viñales egészítette ki. Viszont Marc Márquez csak a tizenharmadik, Brad Binder pedig az utolsó helyről várhatta a lámpák kialvását. A mezőny a vártnál egy kicsit melegebb időben vágott neki a 14 körös viadalnak, mivel a levegő hőmérséklete 27, a Le Mans-i pályáé pedig 41 fokos volt. Jack Milleren kívül mindenki az előre kemény – hátulra lágy gumikiosztás mellett döntött, az ausztrál pilóta előre is lágyat tetetett fel.

Martín történelmi magasságokba jutott, Marc Márquez már a Q1-ben elvérzett a Le Mans-i időmérőn

Martín könnyedén megőrizte a vezetést, Bagnaia viszont szörnyű rajtot vett, és egészen a tizenhatodik helyig esett vissza. Márquez ellenben nagyszerűen indult el, előbb az ötödik pozícióba ugrott előre, majd a második körben feljött a negyedik helyre.

Az Aprilia pilótái közül Aleix Espargarónak sikerült jobban a futam eleje, a mezőny korelnöke átvette csapattársától a harmadik helyet. Azonban rövidesen kiderült, hogy kiugrott a rajtnál, így dupla hosszú körös büntetést kapott.

A 3. körben jött a dráma: Bagnaia hibázott, majd emiatt elhagyta a pályát. A címvédő végül nem is folytatta a versenyt, hanem kiállt a bokszba, és így nullázott. Az 5. körben pedig megtörtént az első bukás, Joan Mir esett a 8-as kanyarban.

Espargaró a büntetése letöltése miatt a hatodik helyre esett vissza. Eközben mind Bezzecchi, mind Márquez közeledni tudott a vezető helyet őrző Martínra. A 7. körben Álex Rins bukott, a Yamaha pilótáját is a 8-as kanyar tréfálta meg.

A 10. körben Bezzecchi eldobta a motorját a 9-es kanyarban, így Márquez jött fel a második helyre, a harmadikat pedig Viñales kaparintotta meg. A nyolcszoros világbajnokhoz hasonlóan nagyszerű felzárkózást bemutató Enea Bastianini volt ekkor a negyedik.

Végül innen már nem változott a sorrend, így Martín idén harmadik alkalommal nyert meg egy sprintet. Mögötte Márquez, Viñales, Bastianini, Espargaró, Pedro Acosta, Fabio Di Giannantonio, Jack Miller, Raúl Fernández és Fabio Quartararo ért célba.

A MotoGP Le Mans-i sprintfutamának végeredménye