back to top
2024. július 27. 02:52
KezdőlapMotoGPMartín történelmi magasságokba jutott, Marc Márquez már a Q1-ben elvérzett a Le...

Martín történelmi magasságokba jutott, Marc Márquez már a Q1-ben elvérzett a Le Mans-i időmérőn

Jorge Martín új körrekordot felállítva nyerte meg a Francia Nagydíj időmérőjét. Mellőle majd Francesco Bagnaia és Maverick Viñales rajtolhat.

Magyar idő szerint szombaton délelőtt került sor a Francia Nagydíj időmérőjére. A pénteki edzés eredménye alapján Jorge Martín – aki 1:30.388-cal új körrekordot állított fel –, Francesco Bagnaia, Pedro Acosta, Maverick Viñales, Fabio Di Giannantonio, Jack Miller, Aleix Espargaró, Franco Morbidelli, Marco Bezzecchi és Fabio Quartararo mentesült a Q1-ben való részvétel alól. A bajnokság élmenői közül tehát Enea Bastianininek, Brad Bindernek és Marc Márqueznek sem sikerült egyből bejutnia a Q2-be.

Martín körrekorddal lett ismét első, Marc Márquez az esése után nem jutott a Q2-be, Quartararo igen

Kellemes időjárás fogadta a mezőnyt Le Mans-ban, a levegő hőmérséklete 21, a pályáé pedig 31 fokos volt. A Q1-ben szinte mindenki előre és hátulra is lágy gumit tetetett fel a csapatával. Az első gyorskört Álex Rins futotta, aki 1:31.125-tel természetesen élre állt. Viszont rövidesen az idősebb Márquez testvér 1:30.586-tal átvette tőle a vezetést. A második továbbjutó helyet Miguel Oliveira őrizte, aki 66 ezredmásodperccel maradt el a nyolcszoros világbajnoktól.

A hajrára fordulva Márquez Bastianinit követve hajtott ki a pályára, de hibázott a 2-es kanyarban. Az olasz pilóta viszont rendesen be tudta fejezni a körét, és 1:30.279-cel átvette a vezetést, majd 46 ezreddel még tovább javított az idején. Az utolsó próbálkozások során előbb Augusto Fernández, majd pedig Johann Zarco is bukott, az emiatt előkerülő sárga zászló pedig többeket megfosztott az előrelépés lehetőségétől. Így járt Márquez is, viszont Oliveira nem, a portugál motoros 1:30.478-cat futotta, és így megszerezte a második továbbjutó helyet. Márquez tehát csak a tizenharmadik pozícióból várhatja majd a rajtot a sprinten és a főfutamon is. Binder pedig utolsóként indulhat el ezeken a viadalokon, miután valószínűleg technikai problémával küzdve mindenki mástól körülbelül fél másodperccel elmaradt.

Az időmérő második szakaszára a legtöbben már az elől kemény – hátul lágy gumikiosztásra voksoltak. A Q2 elején Martín azonnal megvillant, 1:30.141-gyel új körrekordot állított fel, majd a második próbálkozásával ezt 1:29.919-re javította. Ezzel ő lett az első MotoGP-pilóta, aki befért 1.30 alá a Le Mans-i pályán. Közvetlenül mögé Bagnaia zárkózott fel egy 1:30.111-es körrel. Ekkor a harmadik és a negyedik helyen az Aprilia gyári csapatának pilótái álltak, Quartararo pedig kisebb meglepetésre a hatodik pozíciót foglalta el.

A hajrában aztán előbb Martín, majd Bagnaia is bukott, sőt rövidesen Espargaró és Miller is földre került. Emiatt pedig Bezzecchin már kívül senki sem tudott javítani, a VR46 pilótája viszont a végén még feljött az ötödik helyre. Így végül a Martín, Bagnaia, Viñales, Di Giannantonio, Bezzecchi, Espargaró, Acosta, Quartararo, Morbidelli, Bastianini, Miller, Oliveira sorrend alakult ki.

A MotoGP Le Mans-i időmérőjének végeredménye