szombat, július 27, 2024
KezdőlapMoto3Alonso ismét remekül hajrázott, az utolsó körben előzve győzte le Holgadót a...

Alonso ismét remekül hajrázott, az utolsó körben előzve győzte le Holgadót a Le Mans-i futamon

- Hirdetés -

David Alonso nyerte a Francia Nagydíjat a Moto3-ban, miután az utolsó körben megelőzte a verseny nagy részében vezető Daniel Holgadót. Adrián Fernández a dupla hosszú körös büntetése után egészen a hatodik helyig zárkózott vissza.

Szokás szerint a Moto3-asok futamával kezdődött a Francia Nagydíj zárónapjának érdemi része. Az első két helyről a bajnokság első két helyezettje indulhatott, ám fordított sorrendben, hiszen a pole pozíciót zsinórban harmadszor David Alonso szerezte meg 1:40.114 másodperces idejének köszönhetően, 11 ezreddel megelőzve Daniel Holgadót. Az első sort a visszatérő José Antonio Rueda egészítette ki.

Canet sérülten szerezte meg a Moto2-es, Alonso körrekorddal a Moto3-as pole pozíciót Le Mans-ban

- Advertisement -

Alonso jól jött el, ahogyan Holgado is, aki előbb a 2-es kanyarban, majd a sikánban is megtámadta riválisát, és utóbbival sikerrel is járt. David Muñoz feljött a harmadik helyre, sőt, a 9-10-es sikánban még a kolumbiai versenyző mellett is el tudott menni. Hátrébb a dupla hosszú körös büntetéssel sújtott Adrián Fernández szintén maga mögé utasította Ruedát. Az 1. kör nagy vesztese Filippo Farioli volt, aki a bokszba hajtott, és feladta a futamot.

A 2. kör végén Fernández vetődött be Alonso mellé, aki így már csak a negyedik pozícióban haladt. Ott sem sokáig, ugyanis  a következő körben Collin Veijer is elment mellette. Ugyanebben a körben Fernández teljesítette büntetésének első felét, és a tizenhatodik pozícióba, Scott Ogden mögé tét vissza.

A 4. körben Alonso ismét visszaesett az ötödik pozícióba, ugyanis Ángel Piqueras megelőzte őt a 8-as kanyarban, de pár másodperccel később vissza tudta venni a helyét az újonccal szemben. A következő körben aztán Piqueras a 3-4-es sikánban ment el Alonso mellett, hasonlóan ahhoz a manőverhez, ahogyan Marc Márquez a MotoGP sprintfutamának rajtja után csinálta, de aztán megint hamar elveszítette a pozíciót.

A következő körben Iván Ortolá támadta meg a Leopard Racing újoncát, és a két pilóta össze is ért, de mindketten a motoron maradtak, és a sorrend is maradt közöttük. Nem sokkal később viszont Riccardo Rossi mindkettőjüket maga mögé utasította, és a tizenharmadik helyről indulva már az ötödik pozícióban haladt. Ortolá aztán ezúttal már sikerrel járt honfitársa ellen.

Nem sokkal később Veijer Muñozt, míg Rossi Alonsót előzte meg, ráadásul az Aspar motorosa mellett Ortolá is elment. Rossi aztán Muñozt is megtámadta, és a 11-es kanyarban összeértek, aminek következtében az olasz pilóta elesett, a sportfelügyelők pedig elkezdték vizsgálni az esetet, majd nem sokkal később bejelentették, hogy a Boé Motorsports pilótáját dupla hosszú körös büntetéssel sújtották.

Veijer aztán Holgadót megelőzve átvette a vezetést, és a GasGas pilótáját Muñoz is megtámadta, de előzni nem tudott. Sőt, ehelyett Holgado visszavette a vezetést, Veijer pedig Muñozzal szemben is pozíciót vesztett. A 11. körben azonban utóbbi letöltötte az első hosszú kört, amivel egészen a tizenhatodik helyig zuhant vissza.

A 13. körre az első négyes kicsit elnyúlt a többiektől, az élen pedig Veijer elment Holgado mellett, így újra ő vezetett. Mindeközben Jamanaka Riuszej Piqueras megelőzése után felzárkózott az élbolyra, és csapattársát, Ortolát vette üldözőbe. Két körrel később aztán Holgado a célegyenes végén visszaelőzte riválisát, miközben Veijer rendkívül gyors tempó mellett ráhúzta a motort, és összeértek. A kör végén aztán Muñoznak végleg megpecsételődött a sorsa, ugyanis elesett, igaz, tudta folytatni a versenyt. Matteo Bertelle viszont kiesett technikai hiba miatt.

A futam hajrájára fordulva Ortolá a 17. körben maga mögé utasította Alonsót, így feljött a harmadik helyre, de csak ideiglenesen, hiszen a kolumbiai pilóta viszonylag hamar visszavette a pozíciót. A következő körben ismét változás történ az élen, Veijer ugyanis ismét átvette a vezetést Holgadóval szemben.

Ezután Alonso is bekapcsolódott a küzdelembe, és rövid időn belül mindkét ellenfelét megelőzte. Holgado aztán visszatámadott, de elsőre sikertelenül. A következő körben a célegyenes végén viszont már el tudott menni bajnoki ellenfele mellett. Az utolsó körben viszont Alonso ismét előzött a 2-es kanyarban, miközben hátul Nicola Carraro elesett. Holgado aztán a 9-10-es sikán előtt visszatámadott, és bár majdnem összeértek, mindketten motoron maradtak.

Ezzel Alonso megnyerte a futamot Holgado előtt, és ezzel 1 pontra csökkentette hátrányát az összetettben vetélytársával szemben. Veijer lett a harmadik, ahogyan a tabellán is maradt ebben a pozícióban, mögöttük pedig Joel Esteban, Ortolá és a huszonegyedik helyről visszazárkózó Fernández lett a sorrend.

A Moto3 Le Mans-i futamának végeredménye