back to top
2024. július 27. 01:33
KezdőlapMotoGPEz közel volt: Binder centikkel kerülte el az eleső Viñalest a MotoGP...

Ez közel volt: Binder centikkel kerülte el az eleső Viñalest a MotoGP bemelegítésén (videó)

Pedro Acosta elsőségével zárult a Francia Nagydíj bemelegítése a MotoGP-ben. A csapatok igyekeztek felkészülni az esetleges változó körülményekre, Fabio Quartararo különleges külsőben jelent meg hazai futamának tiszteletére, míg Brad Binder időben reagált Maverick Viñales közvetlenül előtte történt esésére.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, bő négy órával a futam rajtja előtt a MotoGP mezőnye a bemelegítés keretében gurult pályára. Így volt ez a Francia Nagydíj vasárnapján is, ám ezúttal valamivel több érdekességről lehet beszámolni, mint egy átlagos warmup után, hiszen több említésre méltó esemény is történt.

Ezek közül a legkevésbé érdekes maga a puszta eredmény. Az élen Pedro Acosta végzett 1:31.520 másodperces körrel, 17 századdal megelőzve Jack Millert, és további 73 ezreddel Fabio Quartararót. Ami a szombati sprint első három helyezettjét illeti, Marc Márquez negyedik, Maverick Viñales tizenharmadik, míg Jorge Martín tizenhatodik lett, míg a második helyről induló Francesco Bagnaia a hatodik pozíciót szerezte meg, de ennek nincs valódi jelentősége.

Ellentétben annak, hogy a csapatok az esetleges csapadékra is felkészültek. Bár annak valószínűsége, hogy a királykategória futama előtt vagy alatt elered az eső, továbbra is alacsony, az istállók egy flag-to-flag viadallal, vagyis a verseny közben történő motorcserével is számolnak, ennek megfelelően már a bemelegítésen is próbálgatták ezt a procedúrát.

Igaz, nem mindenki maradt a motoron, hiszen Viñales a 4-es kanyarban bukott. Az esés önmagában teljes ártalmatlan lett volna, és végül az is lett, de Brad Bindernek résen kellett lennie, ugyanis közvetlenül a gyári Aprilia versenyzője mögött haladva korrigálnia kellett annak érdekében, hogy elkerülje a bajt. Ez sikerült is neki, de a felvételen jól látszik, hogy mennyire közel volt a spanyol pilóta keze, amikor elhaladt mellette.

Szerencsére tehát nem lett komolyabb következménye a történteknek, így a hazai közönség foglalkozhatott Fabio Quartararóval, illetve a 25 éves versenyző különleges, kizárólag erre a napra tervezett külsejével. A francia pilóta overálja, sisakja, kesztyűi és cipői is speciális színösszeállításban pompáznak, és kicsit a motorfestés is megváltozott.

A francia versenyző a nyolcadik pozícióból várhatja a piros lámpák kialvását, amely pár perccel délután 2 óra után fog megtörténni. Előtte persze a kisebb kategóriák versenyét is meg fogják rendezni: a Moto3-asok futamának felvezető köre szokás szerint 11 órakor, míg a Moto2-eseké 12:15-kor fog elkezdődni.

A MotoGP Le Mans-i bemelegítésének végeredménye