back to top
2024. július 27. 05:38
KezdőlapMotoGPMarc Márquez a Bagnaia elleni utolsó körös előzésről: Ismertek, meg kellett próbálnom

Marc Márquez a Bagnaia elleni utolsó körös előzésről: Ismertek, meg kellett próbálnom

Jorge Martínban voltak kétségek a Francia Nagydíj előtt, de úgy véli, mindenkinek sikerült bizonyítania. Marc Márquez szerint egyedül motorozva lenyűgöző tempót produkált, míg Francesco Bagnaia annak örült, hogy az előző két szezonnal ellentétben ezúttal célba ért a Le Mans-i főfutamon.

Kifejezetten feszült végjátékot hozott a Francia Nagydíj a MotoGP-ben. Jorge Martín és Francesco Bagnaia szinte végig közel motoroztak egymáshoz, az utolsó körökre pedig Marc Márquez is felzárkózott mögéjük. A hajrára fordulva a Pramac pilótája megelőzte a címvédőt, aki aztán az utolsó körben a nyolcszoros világbajnokkal szemben is pozíciót vesztett.

Martín nyerte a körömrágós Le Mans-i futamot, Marc Márquez az utolsó körben előzte meg Bagnaiát

Martín ezzel tökéletes hétvégét zárt, hiszen szombaton megszerezte a pole pozíciót, majd megnyerte a sprintfutamot. Ennek köszönhetően már az is biztossá vált, hogy a két hét múlva esedékes Katalán Nagydíj után is ő lesz a bajnokság listavezetője, hiszen 38 pontra növelte előnyét a második Bagnaiával szemben. Pedig a rajt előtt nem volt biztos magában.

„Nem sokat tudok mondani a mairól – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – A futam előtt sok kétségem volt, de végül megmutattam magamnak és minden embernek, akinek bizonyítékra volt szüksége, hogy ma én vagyok a legjobb. Nagyon boldog vagyok. Köszönöm a csapatnak, mert a balesetek után helyrehozták a motort, amely tökéletes volt, ahogyan az elektronika, a beállítás és minden más is. Szóval köszönöm az istállómnak, a családomnak, tökéletes hétvége volt itt, Le Mans-ban.”

Márquez ezúttal is a tizenharmadik helyről vágott neki a versenynek, vagyis előzetesen nehéz feladat előtt állt. Bár most is jól rajtolt, de nem annyira, mint szombaton, ezután pedig sok ellenfelén át kellett rágnia magát. Végül azonban a két éllovas csatájának is köszönhetően utolérte őket, az utolsó körben pedig bevetődött Bagnaia mellé, és ezúttal ő jött ki győztesen kettőjük párharcából.

„Nagyon szép felzárkózás volt a tizenharmadik helyről indulva – kezdte. – A mai rajt jó volt, de nem annyira, mint a tegnapi, úgyhogy időigényes volt megelőzni a többi versenyzőt, főleg az elején, a friss gumikon, amelyek nagyon hasonlóak voltak. Amikor az abroncsok elkezdtek fogyni, jól menedzseltem a helyzetet, de a leglenyűgözőbb az volt, amikor egyedül voltam, és megvolt a tempó. Utolértem az élen haladó srácokat, a végén pedig öt körön át próbáltam megelőzni Peccót, de rendkívül későn fékezett. Az utolsó körben viszont azt mondtam, hogy »rendben, megpróbálom«. Ismertek, meg kellett próbálnom. Szép előzés volt, ezúttal sikerült az íven tartanom, az utolsó szektorban pedig jól védekeztem. Köszönöm a csapatnak, mert ezen a hétvégén sokat küszködtünk pénteken, de megértettük, hogy miért. Továbbra is tanulunk néhány dolgot erről a motorról, ma pedig gyorsak voltunk.”

Bagnaia sokkal jobban kezdte a versenyt, mint a sprintet, amikor műszaki hiba sújtotta, és sikerült lerajtolnia Martínt. A spanyol versenyző sokáig nem is tudta visszavenni a vezetést, sőt, előfordult, hogy kicsit jobban lemaradt tőle, a hajrában viszont a gyári Ducati versenyzője lecsúszott a harmadik helyre. Ezzel visszavette a bajnoki második helyet csapattársától, Enea Bastianinitől, de a listavezetővel szemben nőtt a hátránya, Márquez pedig 2 pontra megközelítette.

„Mindent megpróbáltam, de bennük kettőjükben az utolsó körökben több volt – fogalmazott. – Mindenesetre örülök, hogy befejeztem a futamot, miután az előző két idényben ez nem sikerült. A tegnapi és a mai napot figyelembe véve elég jó az eredmény, úgyhogy boldog vagyok. Továbblépünk a következő [fordulóra], és biztos vagyok benne, hogy a jövőben jobbak leszünk.”