back to top
2024. július 02. 13:08
KezdőlapMotoGPMelandri szerint Marc Márquez tavaly még nem látott különbséget egy gyári és...

Melandri szerint Marc Márquez tavaly még nem látott különbséget egy gyári és egy szatellitcsapat között

Marco Melandri azt kedveli Marc Márquezben, hogy mindig győzni akar. Az olasz expilóta szerint Márqueznek a KTM-hez kellene igazolnia, ha bajnok akar lenni.

Marc Márquez a tavalyi szezon végeztével tizenegy év után elhagyta a Honda gyári csapatát, hogy a Ducati egyik szatellitistállójához, a Gresinihez igazoljon, amely a Desmosedici előző verzióját használja. Jelenleg pedig ő az egyik főszereplője a ki lesz Francesco Bagnaia következő csapattársa című történetnek. Azonban Marco Melandri, a 2002-es 250 köbcentis világbajnok szerint Márqueznek nem feltétlenül kellene az olasz gyártó kötelékében maradnia.

„Tulajdonképpen én korábban szinte biztos voltam benne, hogy idén a KTM-nél fog versenyezni – idézi Melandrit a Motosan. – De nagyon örülök, hogy most a Gresininél megy, viszont nem látok okot arra, hogy a Ducati [egyik szatellitcsapatánál] legyen. Szerintem a KTM az egyetlen motor a [gyári] Ducatin kívül, amely készen áll arra, hogy a bajnoki címért harcoljanak vele. És Márquezzel, illetve talán most már [Pedro] Acostával is, azonnal tudnának a bajnoki címért küzdeni. A bajnokság szempontjából is nagyon fontos lenne, hogy egy másik gyártó harcba tudjon szállni a Ducatival. A Gresini meg csak egy szatellitcsapat. Úgy gondolom, hogy Márquez nem látta a különbséget egy gyári csapat és egy szatellitcsapat között, amikor aláírt hozzájuk. Most azonban már kezdi felismerni a különbségeket.”

Marc Márquez: Nem érdekel a márka vagy a szín, 2025-ben a lehető legújabb motorral akarok versenyezni

„Szerintem Marc már sokkal érettebb és okosabb, mint amilyen korábban volt. Vagyis nem okosabb, de sokkal többet gondolkozik. Most már egy másik pilóta, mint aki volt. Ő olyan, hogy ha a győzelemért tud menni, akkor semmi más nem érdekli. Mindig győzni akar, és én ezért kedvelem őt, ezért szeretem a mentalitását, de a Ducatinak jelenleg annyira sok gyors motorja van, hogy nem lesz könnyű neki [megszerezni a bajnoki címet].”

Mostanában egyre többen pedzegetik, hogy Márquezt úgy tudná a legkönnyebben megtartani a Ducati, ha gyári konfigurációjú motort adna neki – akár a Gresininél, akár a Pramacnál. Melandri viszont nem hiszi, hogy így elég versenyképes tudna lenni a nyolcszoros világbajnok.

Lorenzo szerint van arra mód, hogy a Ducati Martínt és Marc Márquezt se veszítse el

„Szerintem nincs mód arra, hogy egy szatellitcsapat motorjával [bajnokságot] nyerjen valaki, egyszerűen nincs – jelentette ki. – A Ducati piros motorokat árul, tehát nem egy kék motorral akarnak nyerni. Ráadásul őket a Monster szponzorálja, ahogy a Ducati motokrossz és Superbike-programjait is. [Jorge] Martín és Marc viszont a Red Bull sportolói, és nem hiszem, hogy a Ducati engedi, hogy a Red Bull versenyzői győzzenek. Én így gondolkodok, és ha a Ducati oldaláról nézzük, akkor ez teljesen rendben van. A KTM-nek viszont most az a jó, hogy bár különböző márkákkal vannak jelen a MotoGP-ben, de nekik nincs igazi szatellitcsapatos motorjuk, a GasGas egy gyári KTM. Szóval innentől mindent meg fognak próbálni azért, hogy bajnokok tudjanak lenni.”

Martín a KTM-nél köthet ki, értesülések szerint a Red Bull pénzével csábíthatja magához a gyártó