back to top
2024. július 27. 02:39
KezdőlapMotoGPEgy statisztika megmutatja, hogy a MotoGP szorosabb, mint valaha

Egy statisztika megmutatja, hogy a MotoGP szorosabb, mint valaha

A MotoGP idei első öt főfutamán a győztes és a második helyezett közötti átlagos különbség nem érte el az 1 másodpercet. Ilyesmi soha nem fordult még elő a négyütemű korszakban, ugyanakkor ezzel furcsa helyzet állt elő.

Öt forduló telt el a MotoGP idei szezonjából. Hogy ez mekkora hányada az idénynek azt egyelőre nem tudni, de könnyen lehet, hogy pont a negyede, ugyanis egyáltalán nem kizárt, hogy az Argentin Nagydíj után a kazahsztáni vagy az indiai futamot is törlik. Ez persze még a jövő zenéje, ami viszont a múltat illeti, az eddigi főfutamok rekordot döntöttek.

Cáfol az Indiai Nagydíj szervezője, szerinte „nagyon is áll” még az idei versenyhétvége

A sorozat hivatalos honlapján ugyanis megjelent, hogy az első és a második helyezett versenyző közötti különbségek átlaga kerekítve 951 ezred. Mindez azért érdekes, mert ez nemcsak rekordot jelent az első öt főversenyre vonatkozóan, hanem a MotoGP-korszak 2002-es kezdete óta először fordult elő, hogy ez az átlag 1 másodperc alatt van.

Ehhez elsődlegesen az előző két vasárnapi viadal járult hozzá, hiszen Marc Márquez Jerezben 372 ezreddel maradt el Francesco Bagnaia mögött, míg Le Mans-ban 446 ezred volt a hátránya Jorge Martínnal szemben. Ezenkívül Portimãóban volt még 1 másodperc alatti a differencia, akkor Enea Bastianini 882 ezreddel kapott ki a Pramac pilótájától. Hozzá kell tenni, hogy az a futam még szorosabb is lehetett volna, ha Maverick Viñalesnek nem akadnak váltógondjai a hajrában.

Az átlagot a loszaíli és az austini futam emeli meg jelentősen. A szezonnyitón Bagnaia 1,329 ezreddel verte meg Brad Bindert, miután szinte végig vezette a versenyt. Ez utóbbi nagyon nem volt igaz Viñalesre az Amerikai Nagydíjon, aki a rajt után visszaesett a tizenegyedik helyre, és onnan kapaszkodott vissza az élre. Azonban így is ezen a főfutamon volt a legnagyobb különbség az első és a második helyezett, jelen esetben Pedro Acosta között.

Ezúttal nincs semmilyen számolási hiba, Le Mans-ban tényleg új MotoGP-nézőcsúcs született

Idáig a 2002-es idény első öt versenye tartotta a rekordot, akkor kerekítve 1,259 ezred volt az átlagos különbség a befutónál, mindezt úgy, hogy ötből négyszer Valentino Rossi nyert. Ezenkívül további három alkalommal, 2004-ben, 2006-ban és 2014-ben fordult elő, hogy ez a differencia 2 másodperc alatt maradt. Utóbbi idényben kissé ellentmondásos, hogy bár a versenyek relatíve szorosak voltak, mindegyiket Márquez nyerte meg (ahogyan egyébként a következő ötöt is).

Ha már ellentmondás, mindenképpen meg kell említeni, hogy a főfutamokon kisebb volt az átlagos különbség, mint a legfeljebb fele olyan hosszú sprinteken. A szombati viadalokon a Katari Nagydíj kivételével mindig 1 másodperc feletti volt a differencia, sőt, az utolsó három alkalommal rendre 2 szekundum fölé ment az érték.