back to top
2024. július 27. 02:23
KezdőlapMotoGPAz Apriliának három kiszemeltje lehet arra az esetre, ha Espargaró a visszavonulás...

Az Apriliának három kiszemeltje lehet arra az esetre, ha Espargaró a visszavonulás mellett döntene

Értesülések szerint három névre szűkítette le azon listáját az Aprilia, amelyről Aleix Espargaró utódját akarják kiválasztani, ha a mezőny körelnöke a szezon végén visszavonulna. A három pilóta Enea Bastianini, Jorge Martín és Marco Bezzecchi.

Jelentősen átalakulhat a MotoGP mezőnye a következő szezonra, hiszen idén számos pilótának lejár a szerződése. A legtöbb figyelem a Ducatira szegeződik, a bolognaiak ugyanis Francesco Bagnaia következő csapattársát keresik. A Hondánál szintén felfordulást hozhat az idény vége, az aszakaiakat feltehetően leginkább Joan Mir jövője foglalkoztatja.

Értesülések szerint Viñales vagy Miller igazolhat a Hondához, ha Mir elfogadja a Trackhouse ajánlatát

Könnyen lehet, hogy az Aprilia gyári csapatának pilótafelállása is meg fog változni. Maverick Viñalest a Honda csábítja, Aleix Espargaró pedig a mezőny legidősebb tagjaként már egy ideje fontolgatja a visszavonulást. A 34 éves versenyző korábban elmondta, hogy maga dönthet az esetleges folytatásról, amelyet a versenyképességhez kötött. „Ha úgy fogom érezni, hogy továbbra is versenyképes tudok lenni, akkor fordítok még időt az aktív pályafutásomra – ha viszont nem, akkor majd visszavonulok” – vázolta fel Espargaró. Nemrég pedig azt is elárulta, hogy „Mugellóig”, tehát az Olasz Nagydíj végéig – amely június 2-án lesz – meg fogja hozni a döntést.

Az Aprilia vezetőinek így természetesen el kell gondolkozniuk azon, hogy kivel próbálnák meg helyettesíteni Espargarót, ha a távozást választaná. A gyártó versenyrészlegének vezérigazgatója, Massimo Rivola részleteket már felfedett arról, hogyan fognak dönteni. „Egy olasz név érdekes lenne, ez egyelőre nem egy konkrét profilt jelent, de mindenképpen elkötelezettnek kell lennie az ügyünk mellett” – jelentette ki Rivola.

Az olasz gyártónak jelenleg két spanyol pilótája van, így érthető lenne, ha következőnek egy talján motorost választanának. A Sky Sports arról számolt be, hogy értesüléseik szerint az Aprilia szűkített listáján három versenyző – akik közül ketten is olaszok – szerepel: Enea Bastianini, Jorge Martín és Marco Bezzecchi.

Menedzsere biztos benne, hogy Bastianininek jövőre is lesz helye gyári csapatnál

Az előbbi két pilóta valamelyikének érkezése ugyanazon forgatókönyv megvalósulása esetén kerülhet szóba: ha a Ducati a másikat teszi meg Bagnaia következő csapattársának, bár természetesen még Marc Márquez is bezavarhat ebbe a képbe. Mindenesetre jelenleg elég valószínűnek látszik, hogy Bastianini és Martín közül legalább az egyikük elérhetővé válik majd az Apriliának.

Bezzecchi a tavalyi szezon végén úgy döntött, hogy marad a VR46-nál, pedig a hírek szerint többek között a Pramac is hívta. Nemrég a olasz Sky Sportsnak adott nyilatkozatában leszögezte, hogy „soha nem bánta meg ez a választást”. Viszont azt is elismerte, hogy „más gondolatai is voltak”.

Ezután pedig valami olyasmit mondott, ami bizakodással tölthette el az Aprilia vezetőit. „Azt hiszem, sokat fejlődtem, és örülnék neki, ha gyári versenyzővé válhatnék, hiszen mindenkinek ez a vágya” – tette hozzá Bezzecchi. Eszerint egy jó ajánlattal és egy gyári motorral meggyőzhető lenne a 25 éves pilóta.

Bastianini után egy másik Ducati-versenyzőre is szemet vetett az Aprilia vezére?