back to top
2024. május 19. 15:10
KezdőlapMotoGPA visszavonulást fontolgató Espargaró elárulta, mikor fog az Apriliával együtt dönteni a...

A visszavonulást fontolgató Espargaró elárulta, mikor fog az Apriliával együtt dönteni a jövőjéről

Aleix Espargaró elismerte, hogy a visszavonuláson gondolkozik. Az állandó mezőny körelnöke és az Aprilia az Olasz Nagydíjig közösen fognak döntést hozni a folytatásról.

A MotoGP állandó mezőnyének tagjai közül a 34 éves Aleix Espargaró a legidősebb, így nem meglepő, hogy már a visszavonuláson gondolkozik. Espargaró a kora ellenére kimondottan jó teljesítményt nyújtott az elmúlt években, bár az idei szezon eddig nem sikerült neki annyira fényesen. Az Apriliánál azonban így is inkább rá hagyják a jövőjéről való döntést.

„Nagyon szeretem Espargarót mindazért, amit a csapathoz hozott – nyilatkozta az Aprilia Racing vezérigazgatója, Massimo Rivola az olasz Sky Sportsnak. – Mugellóig döntést fogunk hozni. Ő még mindig nagyon fitt, a kor pedig csak tapasztalat, de ha Aleix úgy dönt, hogy abbahagyja, akkor kilépünk a piacra, és kiértékeljük a lehetőségeket. Egy olasz név érdekes lenne, ez egyelőre nem egy konkrét profilt jelent, de mindenképpen elkötelezettnek kell lennie az ügyünk mellett.”

Bastianini után egy másik Ducati-versenyzőre is szemet vetett az Aprilia vezére?

Rivola szavait maga az érintett is megerősítette, ő szintén a június 2-án végződő Olasz Nagydíjat jelölte meg végső határidőként. „A következő három verseny alatt [meghozzuk a döntést], amelyek ráadásul mind nagyon mitikus, nagyon fontos pályákon, Le Mans-ban, Barcelonában és Mugellóban fognak lezajlani – idézi Espargarót a Marca. – Én nem sietek, és az Aprilia sem, azt hiszem, Massimo egyszer azt mondta, hogy valószínűleg ők lesznek az utolsók [a gyártók közül], akik döntenek [a pilótáikról]. Szóval mindenki nyugodjon meg, és élvezze ezeket a futamokat, ezek a naptár legszebb versenyei közé tartoznak. Végül úgyis az eredmények adnak majd erőt a döntéshez.”

Az Aprilia nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban, így biztosan sokan pályáznának Espargaró ülésére, ha végül a visszavonulás mellett döntene. „Ez helyes, ez jó – mondta erre a spanyol pilóta. – Jó munkát végeztünk az Apriliánál. Négy évvel ezelőtt még senki sem akarta a motoromat, igaz? Viszont ahogy arra már utaltam, talán ez az utolsó évem, de ettől még nyugodt vagyok. Ha az Apriliánál akarom folytatni a pályafutásomat, akkor majd folytatom.”

Espargaró szerint az általa átcsábított Viñales az „ő motorján” nyert, amire rendkívül büszke

„Egyértelművé tettem [hogy talán ez az utolsó évem], mivel úgy érzem, nem vagyok eléggé meggyőződve a folytatásról. Én egy szűrők nélküli ember vagyok, csendben is maradhattam volna, de inkább kimondtam, amit gondolok: nem tudom, hogy folytatom-e. Az pedig teljesen normális, hogy ilyenkor más versenyzők és Aprilia is elkezdenek mozgolódni. Nem várhatnak októberig, mivel ez egy gyári motor, az egyik legjobb. És ha én már nem leszek itt, akkor egy csúcspilótának kell idejönnie.”

„Az az érzésem, hogy eddig jó munkát végeztem – tért át a lehetséges visszavonulása okaira. – És gondjaim is vannak, a naptár egyre bonyolultabb, a hétvégék pedig egyre stresszesebbek. Nem tudom, hogy milyen döntést fogok hozni.”