back to top
2024. május 19. 14:56
KezdőlapSuperbikeAz ikonikus francia pálya 2027-ig biztosan a Superbike-világbajnokság naptárának része marad

Az ikonikus francia pálya 2027-ig biztosan a Superbike-világbajnokság naptárának része marad

Hivatalosan bejelentették, hogy a Circuit de Nevers Magny-Cours meghosszabbította a szerződését a Superbike-világbajnoksággal. A sorozat így 2027-ig minden évben garantáltan el fog látogatni a franciaországi pályára.

Nemrég került nyilvánosságra, hogy az asseni versenypálya megújította a kontraktusát a MotoGP-t és a Superbike-világbajnokságot is irányító Dornával. A hollandiai helyszín így mindkét sorozat naptárában hosszú évekre biztosította a helyét.

A legendás pálya „hosszú távon” biztosította a helyét a MotoGP versenynaptárában

Kedden pedig egy újabb örömteli hír látott napvilágot a Superbike-vb naptárával kapcsolatban. Ekkor jelentette be ugyanis a sorozat, hogy aláírták a szerződéshosszabbítást a Circuit de Nevers Magny-Cours nevű pályával. A megállapodás értelmében 2027-ig biztosan ez a létesítmény fog otthont adni a francia fordulónak.

A közleményben kiemelték, hogy tavaly jelentősen emelkedett a helyszíni nézőszám a korábbi évekhez képest, sőt meghaladta a koronavírus előtti szintet. Emellett azt is fontosnak tartották megjegyezni, hogy a fenntartók folyamatosan fejlesztik a pálya infrastruktúráját, 2023-ban például már egy teljesen korszerű versenyirányítási szobából vezényelték le a fordulót.

„Nagy örömmel folytatjuk az együttműködésünket a Circuit de Nevers Magny-Cours-i pályával – mondta Gregorio Lavilla, a Superbike-világbajnokság ügyvezető igazgatója. – Ez a helyszín folyamatosan nagyszerű pillanatokkal szolgált nekünk, és megmutatta a francia szurkolók szenvedélyességét és odaadását. Ez a hosszabbítás tükrözi a közös elkötelezettségünket aziránt, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsuk a versenyzőknek és a nézőknek is. Alig várjuk a következő futamokat ezen a világszínvonalú versenyhelyszínen.”

A Magny-Cours-i aszfaltcsík először 1991-ben szerepelt a Superbike-vb naptárában, majd egy hosszú kihagyás után 2003-ban tért vissza ide a sorozat. Azóta viszont a mezőny minden évben ellátogatott ide, még a koronavírus által sújtott szezonokban is. A Franciaország közepén, Burgundia régióban fekvő pálya 4411 méter hosszú, 9 jobb- és 8 balkanyar alkotja. A nyomvonal kimondottan technikás, kevés egyenes szakasz található benne. Viszont a sok kanyar miatt a féktávoknak kiemelt jelentőségük van, talán pont ezért is ez Toprak Razgatlıoğlu egyik kedvenc helyszíne, a török pilóta 2019-ben itt aratta az első győzelmét a szériában. Tavaly az első futamot és a Superpole versenyt is Razgatlıoğlu nyerte meg, a második viadalon pedig Álvaro Bautista tudott diadalmaskodni. Idén az ősz első teljes hétvégéjén, szeptember 6-8. között rendezik meg az itteni fordulót.