back to top
2024. július 02. 12:06
KezdőlapMotoGPTovább tart Martín lendülete, a KTM és az Aprilia sem szomorkodhat a...

Tovább tart Martín lendülete, a KTM és az Aprilia sem szomorkodhat a montmelói nyitány után

Jorge Martín zárta az élen a Katalán Nagydíj első szabadedzését a MotoGP-ben Marc Márquez és Brad Binder előtt. Az első tizenkettőt négy-négy Ducati, KTM és Aprilia alkotta.

A Moto3-as és a Moto2-es szabadedzések után a MotoGP versenyzői is megkezdték a munkát a Katalán Nagydíj hétvégéjén az első gyakorlással. A kisebb kategóriákban már az első tréningen körrekord született, ami a legmagasabb géposztályban is jó időket vetít előre a teljes fordulót nézve.

Idén is az Apriliáról fog szólni a Katalán Nagydíj? – hétvégi menetrend

A bokszkijárat megnyitása után Marc Márquez vezetésével pályára rajzottak a versenyzők, kivétel nélkül lágy első és közepes hátsó gumin. Ennek tudatában nem meglepő, hogy az első mért kör szintén a Gresini versenyzőjéé volt, ám azt pályaelhagyás miatt elvették. Az első próbálkozások után Jorge Martín 1:41.297 másodperccel állt az élre, 697 ezreddel megelőzve Jack Millert, akit a két gyári Aprilia követett.

Márquez aztán 1:41.226-tal átmenetileg átvette a vezetést, de utána hárman is felülmúlták a körét. Az első helyre a visszavonulását csütörtökön bejelentő Aleix Espargaró jött fel, 1:40.504-gyel, megelőzve Maverick Viñalest és Miguel Oliveirát. Persze ezzel még messze nem volt vége, és a nyolcszoros világbajnok ezúttal hosszabb ideig vezetett, miután 1:40.222-vel 37 ezreddel múlta felül Martín idejét. Sőt, ezután még tovább javított, és elsőként ment be 1:40 alá, egészen pontosan 129 ezreddel. Nem sokkal később Espargaró jött fel a második pozícióba 247 ezredes lemaradással.

Bő 10 perc elteltével Brad Binder jelent meg az élmezőnyben, miután mindössze 94 ezreddel volt lassabb Márqueznél. Francesco Bagnaia ellenben csupán a hetedik helyre jött fel 527 ezredes hátrányban, de persze a hétvége ennyire korai szakaszában ebből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, pláne nem a címvédő esetében. A következő körében egyébként 95 ezredet lefaragott a hátrányából, amivel egy pozíciót javított.

Innentől kezdve jó ideig nem változott a helyzet az élmezőnyben, majd szűk 10 perccel a leintés előtt Binder került a bukótérbe, de nem esett el, ahogyan addig senki más sem. A hajrában aztán Martín volt az első az eredményjelző felső részén, aki javítani tudott: a Pramac pilótája előbb 177 ezredre csökkentette lemaradását, és feljött a harmadik helyre, majd 292 ezredes előnnyel átvette a vezetést.

Az utolsó percben Pedro Acosta jött fel az ötödik helyre 517 ezredes hátránnyal, Binder viszont csak minimális mértékben gyorsult, és maradt a harmadik helyen. A 60 perc elteltével Acosta 387 ezredre csökkentette lemaradását, így a negyedik helyre lépett előre. Martín ezzel maradt az élen, mögötte Marc Márquez, Binder, Acosta, Espargaró, Álex Márquez, Bagnaia, Augusto Fernández, Miller és Raúl Fernández lett az első tíz sorrendje. A KTM-nek tehát mind a négy versenyzője ott van az első tízben, míg az Apriliánál ezt az első tizenkettő vonatkozásában mondhatják el magukról, hiszen Viñales a tizenegyedik, Oliveira a tizenkettedik lett.

A MotoGP első montmelói szabadedzésének végeredménye