back to top
2024. június 30. 14:06
KezdőlapMotoGPA pénteken új körrekordot futó Espargaró elárulta, hogy mi a kevéssé tapadó...

A pénteken új körrekordot futó Espargaró elárulta, hogy mi a kevéssé tapadó montmelói pálya titka

Aleix Espargaró zárta az élen a Katalán Nagydíj edzését. Szerinte a kevéssé tapadó montmelói pályán minden a kigyorsítás időzítésén múlik. A spanyol pilóta arról is beszélt, hogyan érzi magát a visszavonulása bejelentése után.

A pénteki edzés igazolta Marc Márquez szavait, hiszen a nyolcszoros világbajnok nemrég azt mondta, hogy az „Aprilia mindig erős Barcelonában”. A gyakorlást ugyanis Aleix Espargaró fejezte be az első helyen, a hazai környezetben versenyző motoros ráadásul 1:38.562-vel új körrekordot állított fel. A montmelói Circuit de Barcelona-Catalunya viszont hírhedt a rossz tapadási viszonyairól, így nem magától értetődő rajta a jó szereplés, de Espargaró elárulta, hogy mi a titka.

Az Aprilia és a KTM is megverte a Ducatit, Rins bejutott a Q2-be, Marc Márqueznek ismét nem sikerült

„Itt teljesen más módon kell kigyorsítani – kezdte Espargaró. – Vársz, vársz, vársz, vársz egészen addig, amíg meg nem érzed, hogy megjött a hátsó tapadás. Ha akár egy métert is sietsz a gázadással, akkor ki fog pörögni a kereked, és soha nem fogod visszanyerni a [teljes] tapadást. Főként új gumival nagyon nehéz arra rájönni, hogy honnantól lehet kigyorsítani.”

A spanyol pilóta a pálya állapotára is kitért. „Nagyon rosszak a tapadási viszonyok – jelentette ki. – Péntek reggel sokat küszködtem azzal, hogy miként is kellene vezetni a motort, ez pedig sokkoló volt. És nem is a tempóról beszélek, hanem arról, hogy az elején milyen benyomásokat szereztem. De aztán körről körre egyre jobban élveztem. Összességében elég jól éreztem magam. Előzetesen nem hittem volna, hogy pénteken megdönthetem a körrekordot, szóval elég boldog vagyok.”

Espargarót arról is megkérdezték, hogy miben más idén a pálya, mint tavaly, amikor a sprintet és a főfutamot is megnyerte rajta. „Nem sokban különbözik – válaszolta. – Csak kissé rosszabbak a tapadási viszonyok. Az mindig sokkoló, amikor megérkezel Barcelonába, hogy rendkívül kevés tapadás van, és ehhez aztán alkalmazkodnod kell. Ez pedig nem könnyű. Egyszerűen túl kevés a tapadás. Én mondjuk jobban szeretem a kevés tapadást, mint a hepehupás pályát. De az itteni kevés tapadás azért így is drámai.”

Az állandó mezőny körelnöke csütörtökön egy rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az idei szezon végén visszavonul a MotoGP-ből. Emiatt pedig természetesen sokakat érdekelt, hogy milyen érzések kavarogtak benne. „Hogyan éreztem magam? A csütörtök csodálatos volt, életem egyik legjobb napjaként fogok emlékezni rá – mondta. – Péntek reggel, amikor felébredtem, az volt az első dolog, amely eszembe jutott, hogy »helyesen döntöttél«. Nagyon boldogan és nyugodtan ébredtem. Megreggeliztem a motorhome-ban, és az olyan volt, mintha otthon lennék egy átlagos napon, pedig általában ez nem így van. Szóval péntek reggel elég nyugodt voltam, a motort is nyugodtan vezettem. Szóval örülök annak, hogy meghoztam ezt a döntést.”

Ezúttal sem az eszére hallgatott Aleix Espargaró, amikor másodszor is a visszavonulást választotta