back to top
2024. június 28. 03:37
KezdőlapMotoGPEspargaró befűzte az oktatófilmet, új körrekorddal nyerte meg a montmelói időmérőt

Espargaró befűzte az oktatófilmet, új körrekorddal nyerte meg a montmelói időmérőt

Aleix Espargaró új körrekordot felállítva nyerte meg a Katalán Nagydíj időmérőjét. Mellette Francesco Bagnaia és Brad Binder várhatja majd a lámpák kialvását.

Frissítés: Brad Binder helyett Raúl Fernández neve mellé került végül a harmadik rajtpozíció. A Trackhouse pilótájának ugyanis sárga zászló miatt elvették egy körét a kvalifikáció végén, de később azt az időt mégis „visszaadták” neki.

Magyar idő szerint szombaton délelőtt került sor a Katalán Nagydíj időmérőjére. A pénteki edzés végeredménye alapján Aleix Espargaró – aki 1:38.562-vel új körrekordot állított fel –, Brad Binder, Pedro Acosta, Francesco Bagnaia, Jack Miller, Jorge Martín, Franco Morbidelli, Enea Bastianini, Álex Rins és Maverick Viñales mentesült a Q1-ben való részvétel alól. Marc Márqueznek tehát sorozatban másodszor sem sikerült egyből bejutnia a Q2-be, és a tabella első tíz helyezettje közül Fabio Di Giannantonio és Marco Bezzecchi is így járt. A versenyhétvége első napján összességében látványos eltűntek a tavalyi Ducatit használó pilóták.

Az Aprilia és a KTM is megverte a Ducatit, Rins bejutott a Q2-be, Marc Márqueznek ismét nem sikerült

Szombaton felhős időjárás fogadta a mezőnyt Montmelóban, így a levegő hőmérséklete 20, a pályáé pedig 23 fokos volt. Utóbbi nem könnyítette meg a pilóták dolgát, hiszen a Circuit de Barcelona-Catalunya amúgy is a rossz tapadási viszonyairól ismert. Az első próbálkozások után Marc Márquez áll az élre, 1:39.142 másodperces kört futott a testvére szélárnyékát kihasználva, majd ezt rövidesen 1:38.775-re javította. Az edzés feléhez közeledve Raúl Fernández vette át a vezetést, a Trackhouse versenyzője alig 25 ezreddel verte meg a nyolcszoros világbajnokot.

Fernández a hajrára fordulva 1.38.453-mal új körrekordot állított fel. Néhány perccel a vége előtt csapattársa, Miguel Oliveira jött fel a második helyre 1:38.551-gyel. A portugál motorost azonban az idősebb Márquez 1:38.536-tal kiütötte a továbbjutást érő pozíciókból. Végül azonban ő sem került be a Q2-be, mivel Di Giannantonio összerakott egy 1:38.208 másodperces nagyszerű kört, amivel természetesen új rekordot futott. A leintés előtt Johann Zarco elszenvedte az időmérő első bukását.

Az időmérő második szakaszában Martín neve mellé került az első versenyképes idő, a Pramac pilótája 1:38.401-gyel állt az élre. Nemsokára viszont már a 20. születésnapját ünneplő Acosta 1:38.369-cel átvette tőle a vezetést. Azonban Bagnaia még megvillant, és 148 ezreddel megverte az újoncot.

A Q2 hajrájában először Bagnaia fejezett be gyorskört, de nem tudott javítani. Binder viszont nagyot ugrott előre, és 1:38.334-gyel feljött a második helyre, de azt rövidesen Espargaró 1:38.245-tel elvette tőle. A Pramac pilótái furcsa módon egymás után buktak a 2-es kanyarban, így már semelyikük sem tudott előrébb lépni.

Ellentétben Espargaróval, aki a végén megmutatta, hogy mennyire érzi a montmelói pályát, és 1:38.190 másodperces kört motorozva, új rekordot felállítva megszerezte a pole pozíciót. Mögötte a Bagnaia, Binder, Acosta, Di Giannantonio, Martín, Fernández, Rins, Miller, Morbidelli, Bastianini, Viñales sorrend alakult ki.

A MotoGP montmelói időmérőjének végeredménye