back to top
2024. június 30. 15:51
KezdőlapMotoGPHivatalos: elmarad az idei Indiai Nagydíj, helyette Kazahsztánba látogat el a MotoGP

Hivatalos: elmarad az idei Indiai Nagydíj, helyette Kazahsztánba látogat el a MotoGP

Szerdán hivatalosan bejelentették, hogy elmarad az idei Indiai Nagydíj. A forduló szeptemberi időpontjában fogják megrendezni az első kazahsztáni versenyhétvégét.

Nemrég röppent fel először annak a híre, hogy elmaradhat az idei, a második Indiai Nagydíj, a beszámolók alapján ugyanis a szervezők fizetési nehézségekkel küzdenek a választások miatt. Szerdán pedig kiderült, hogy 2024-ben valóban nem fog ellátogatni a világ legnépesebb országába a MotoGP. Ennek leginkább a Kazah Nagydíj mögött állók örülhetnek, hiszen így a szeptember 20-22-i időpontot a Sokol International Racetrack kapja meg, amely elméletileg már készen is áll erre. A kazahsztáni fordulót eredetileg márciusban tartották volna, de a hatalmas áradások miatt egy évvel elhalasztották.

Mégis megrendezhetik a Kazah Nagydíjat, értesülések szerint egy problémás forduló helyét veheti át

„A FIM, az IRTA és a Dorna Sports bejelenti, hogy az Indiai Nagydíj 2024-ben nem kerül megrendezésre, a MotoGP pedig működési megfontolások miatt 2025 elejére halasztja a visszatérését az országba. Uttar Pradesh [állam] kormányának tanácsára, hiszen az állam továbbra is hosszú távon elkötelezett a MotoGP mellett, a sorozat 2025 márciusában tér majd vissza a Buddh International Circuitre, amikor az időjárási körülmények várhatóan optimálisak lesznek a nézők és a versenyzők számára egyaránt” – olvasható a szerdai közleményben.

Az Indiai Nagydíj promóterének, a Fairstreet Sportsnak a vezérigazgatója, Pushkar Nath Srivastava is megszólalt. „Közösen úgy döntöttünk, hogy a versenyhétvégét a következő év márciusára tesszük át, a terveink szerint március első vagy második hetére – nyilatkozta Nath Srivastava a PTI indiai hírügynökségnek. – Minden érdekelt fél, beleértve a Dornát is, egyetértett abban, hogy a szeptemberi időjárás nem segíti a fordulót, és a tavalyi tapasztalatok alapján elég keménnyé teszi azt a versenyzőknek és a pályabíróknak.”

A tavalyi Indiai Nagydíjon valóban nem túl baráti időjárás fogadta a mezőnyt és a pályán dolgozókat, akiknek egy része sztrájkolni is kezdett, mert nem kaptak elég vizet A levegő hőmérséklete 33 fok, a pályáé 39 fog volt, de az igazán nagy problémát a 65 százalékos páratartalom jelentette. A forduló – amennyiben jövőre már tényleg meg tudják rendezni – feltehetően a második helyet kaphatja meg a naptárban, hiszen Katar külön fizet azért, hogy Loszaílban tartsák a szezonnyitót. A The Race szerint azonban a katari szezonnyitóval kapcsolatban problémát jelenthet a ramadán, így elképzelhető, hogy az év első versenyét mégis a Buddh International Circuiten fogják lefutni.