back to top
2024. július 01. 03:59
KezdőlapMotoGPQuartararo: Másfél évig nem sikerült előrelépnünk, de most már végre látjuk a...

Quartararo: Másfél évig nem sikerült előrelépnünk, de most már végre látjuk a fényt az alagút végén

Fabio Quartararo nyilatkozott a Katalán Nagydíjról és a Yamaha új aerodinamikai csomagjáról, amelyet Montmelóban éles körülmények között is kipróbált.

Az előző hétvégén Montmelóban vendégeskedett a MotoGP mezőnye. Fabio Quartararónak a korábbi küszködéssel teli fordulókhoz képest egészen jól sikerült a Katalán Nagydíj. A francia pilóta a sprintet a tizedik, a főfutamot pedig a kilencedik helyen zárta, és ez bizakodással töltötte el.

A pontszerzésről épphogy lemaradó Quartararo nem érti az egyik fontos tényezőt ezen a hétvégén

„Ha sokáig csak kis lépéseket teszel meg, akkor utána minél hamarabb nagyobbakat akarsz lépni – nyilatkozta Quartararo a montmelói főfutam leintése után. – Ha őszinte akarok lenni, az elmúlt másfél évben nem sikerült előrelépnünk, most viszont végre már látjuk a fényt az alagút végén, ez pedig nagyszerű. Remélhetőleg hamarosan még tovább tudunk majd fejlődni.”

Az előrelépés egyik kulcsa a Yamaha új aerodinamikai csomagja lehetett, amelyet egy mugellói privát teszten véglegesítettek, Montmelóban pedig már éles körülmények között is kipróbálták. „Nekem személy szerint ezek a változtatások abban segítenek, hogy valamivel gyorsabban tudjak fordulni, tempósabban menjek be a kanyarokba” – magyarázta Quartararo.

A Yamaha Barcelonában már éles körülmények között is kipróbálja az egyik jelentős fejlesztését

„Azt persze nehéz lenne megmondani, hogy ez igazán nagy előrelépést jelent-e vagy sem, mert azt nem lehet mondani, hogy maga az aerodinamika sokat javult volna. De szerintem az aerodinamika olyan, hogy sokkal jobban hozzászokik az ember, ha több kört tesz meg [az adott csomaggal].  A hétvégék során még tanulok az általam is használt aerodinamikáról, ameddig rá nem jövök, hogy mik az erősségei, hiszen erre öt kör alatt nem igazán lehet rájönni. Ez az egyik előnye a koncessziós jogoknak” – utalt arra, hogy a megállapodás értelmében több privát tesztet tarthatnak, mint az európai gyártók.

„Mugello után két napra Valenciába megyünk majd tesztelni – árulta el. – Rengeteg munka vár ránk, de szerintem megéri ezt elvégezni, mivel a Yamahánál még soha nem dolgoztak így, és soha nem volt ennyi ötletük [a csapattagoknak]. És nem azért hozunk be ilyen dolgokat [mint az új aerocsomag], hogy csak történjen már valami. Világossá tettük a csapatnak, hogy nem akarok másik vázat vagy másik lengőkart kipróbálni, mivel már több százat kipróbáltunk. De már tudjuk, hogy honnan ered a probléma, így most már tényleg csak erre koncentrálunk, okosan dolgozunk rajta.”