back to top
2024. június 16. 06:28
KezdőlapMotoGPA Yamaha Barcelonában már éles körülmények között is kipróbálja az egyik jelentős...

A Yamaha Barcelonában már éles körülmények között is kipróbálja az egyik jelentős fejlesztését

A Yamaha az előző héten Mugellóban tartott egy privát tesztet, amelyen összeraktak egy új aerodinamikai csomagot, ezt pedig a Katalán Nagydíjon már ki is próbálják.

Nem az idei a Yamaha történelmének legjobb MotoGP-szezonja. Az iwataiak eléggé le vannak maradva az európai vetélytársaikhoz képest, így rohamléptekben kell fejleszteniük. Erre pedig lehetőséget is biztosít nekik a koncessziós megállapodás, amelynek köszönhetően más gyártóknál – kivéve persze a Hondát – több privát tesztet tarthatnak. Ezt ki is használták az előző héten, hiszen Mugellóba látogattak el egy gyakorlás erejéig.

A körözés során feltehetően számos dologgal foglalkoztak, de az biztos, hogy az aerodinamikára külön odafigyeltek. Már a jerezi teszten is erre a területre koncentráltak, de Álex Rins nem volt elégedett az ott kipróbált aerocsomagjukkal (sem). Viszont Fabio Quartararo elmondása alapján nagyon úgy tűnik, hogy Mugellóban megtalálták a helyes utat. A hétvégi Katalán Nagydíjon – amelynek a menetrendjét ebben a cikkünkben találják – ugyanis már éles körülmények között is bevetik a fejlesztéseiket.

Rins „semmilyen különbséget” sem vett észre a Yamaha régi és új erőforrása között a jerezi teszten

„A mugellói privát tesztünk után megállapodtunk az aerodinamikai csomagunk egy változatában, amelyet ezen a hétvégén ki is fogunk próbálni. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz – olvashatóak Quartararo szavai a Yamaha közleményében. – Az biztos, hogy a legjobbat fogjuk kihozni magunkból, mint mindig. A Katalán Nagydíjat a Monster támogatja [a csapat névadó szponzora], így természetesen nagyon motiváltak vagyunk. Barcelona az egyik kedvenc pályám – futottam itt néhány igazán jó versenyt, például tavaly. Le Mans-ban megtettünk egy lépést előrefelé a beállításokkal, szóval majd meglátjuk, hogy ezen a hétvégén is tudunk-e jó eredményeket elérni.”

„A Katalán lesz az idei szezon első Monster által szponzorált fordulója, és egyben a hazai versenyhétvégém is, szóval ez biztosan ad majd egy kis külön izgalmat – tette hozzá a barcelonai születésű Rins. – Keményen dolgoztunk azért, hogy megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni abból az extra pályaidőből, amit a mugellói privát tesztünk jelentett. Ezen a hétvégén egy új aerocsomag áll majd rendelkezésünkre, pont az általam kedvelt változat. Tehát mindent egybevetve, már nagyon várom, hogy elkezdhessek motorozni Montmelóban.”

Rins szerint Quartararónak sem sikerült annyira jól a Le Mans-i főfutam, mint „ahogy azt bemutatták”

Massimo Meregalli, a Yamaha csapatmenedzsere már a jerezi teszten is elmondta, hogy „rövidesen” homologizáltatni akarják az új aerocsomagjukat a versenyzőik „visszajelzéseire alapozva”, most pedig végre majd sor is kerülhet erre. „A következő két hét nagyon fontos lesz az egymás után következő Katalán és Olasz Nagydíjjal – kezdte Meregalli. – Barcelonában a múlt heti Mugellóban tartott privát tesztünk néhány eredményét fogjuk felhasználni. A pozitív adatokra alapozva valószínűleg homologizáltatni fogjuk a második aerodinamikai csomagot. Azonban Montmelóban általában nincs annyi tapadás, mint Mugellóban, különösen a versenyhétvége első napján. Tavaly ez problémát jelentett nekünk, de most készülünk erre egy ellenintézkedéssel, hogy ezt kezelni tudjuk. A barcelonai egy a Monster által támogatott forduló, ráadásul ez Álex hazai versenyhétvégéje, így a csapattal különösen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a lehető legjobb formánkat hozzuk.”