back to top
2024. május 18. 17:26
KezdőlapMotoGPRins „semmilyen különbséget” sem vett észre a Yamaha régi és új erőforrása...

Rins „semmilyen különbséget” sem vett észre a Yamaha régi és új erőforrása között a jerezi teszten

Álex Rins értékelte a jerezi MotoGP-teszt tapasztalatait. A spanyol pilóta a Yamaha több új fejlesztéséről is elmondta a véleményét.

Hétfőn került sor az első idei szezon közbeni kollektív MotoGP-tesztre, amelyen Fabio Di Giannantonio bizonyult a leggyorsabbnak. A figyelem középpontjában azonban nem az olasz pilóta, hanem a Honda és a Yamaha motorosai álltak. A két japán gyártó jelenleg eléggé le van maradva a többi mögött, így értelemszerűen nekik volt a legfontosabb ez a körözés.

Di Giannantonio volt a leggyorsabb Jerezben a Honda és a Yamaha nagy napján

A Yamahánál ennek megfelelően nem is aprózták el a felkészülést, szinte egy „teljesen új motorral” érkeztek. „A két legnagyobb dolog, amelyet tesztelnünk és értékelnünk kell, az az [új] aerocsomag és a megújított váz” – árulta el a gyakorlás alatt Massimo Meregalli, az iwataiak csapatigazgatója. Álex Rins pedig az említett dolgok mellett még egy új erőforrást is kipróbálhatott.

„A hétfő egy nagyon termékeny nap volt az új alkatrészek szempontjából – nyilatkozta Rins. – Sok dolgot tudtunk tesztelni, jó dolgokat, amelyek mondjuk úgy, hogy félig működtek. Az aerodinamika elég jól működött, örülök az ezen a területen végzett tesztjeink eredményeinek. Sok összehasonlításunk volt a korábbi [privát] tesztek miatt, így tudtuk, hogy mire koncentráljunk. Viszont a vázzal nem alakultak úgy a dolgok, ahogy azt reméltük, de még sokkal többet is tehetünk ezen a téren. Megpróbáltunk néhány változtatást végrehajtani, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle, de nem sikerült. Ha azt [új motorblokkról] kérdeztek, arról azt tudom mondani, hogy az egész hétvégét két különböző motorral, illetve erőforrással, a régivel és az újjal töltöttem, és nem vettem észre semmilyen különbséget.”

Rinsnek feltették a kérdést, hogy a teszten sikerült-e az előzetes várakozásaiknak megfelelve jelentős előrelépést elérniük. „Kis lépést tettünk meg előre, őszintén szólva nagyobb lépésre számítottam az aerodinamika terén. De még bőven van tennivalónk” – válaszolta a spanyol motoros.

Nem sokat javult a Yamaha, Quartararo szerint mégis megtették az első komoly lépést

„Nagyobb hatást vártam ettől a kívülről is jól láthatóan új külsőtől is – mondta a három elemből álló első szárnyat is magába foglaló újításra. – Lehet, hogy ez hiba volt a részemről, mivel azt hittem, hogy nagyobb hatása lesz a motor kezelhetőségére. De a pályán, még ha volt is egy kis változás, az nem volt túl nagy. De persze nehéz nagy különbséget találni a borítás kapcsán, és még nem is volt olyan sok idejük arra, hogy dolgozzanak rajta. Amit csináltak, azt jól csinálták, tetszik nekem, úgyhogy a mugellói teszten, a Francia Nagydíj után majd újra kipróbáljuk.”